Suomalainen Maaseutu

Kivinavetta taipui pienvarastoiksi – matka ei haittaa asiakkaita, kun varastolla käydään harvoin

Skräddarsin tilalla Inkoossa rakennetaan lisää pienvarastoja. Nykyisten 22 pienvaraston rinnalle saadaan saman verran lisää ensi vuonna.
Markku Pulkkinen
Peter Siggberg ja Linda Forsström ovat muuttaneet takana näkyvän, 110 vuotta vanhan navetan sisätilat pienvarastoiksi. Vuokrattavia varastokoppeja on vuoden vaihteen jälkeen 44.

Varastobisnes on ollut viime vuosina kovassa kasvussa. Maatiloille rakennetuilla varastoillakin on kysyntää.

Skräddarsin tilalla Inkoossa rakennetaan parhaillaan uusia pienvarastoja. Tähän asti tila on vuokrannut 22 lämmintä pienvarastoaan ja ensi vuonna varastotila tuplaantuu.

"Varastoilla on ollut mukavasti kysyntää, vaikka Helsingistä on tänne tunnin ajomatka. Matka ei haittaa, sillä ihmiset käyvät varastoillaan vain pari kertaa vuodessa. Kaikki varastot ovat tällä hetkellä vuokrattu", vuonna 2009 varastoliiketoiminnan aloittanut Peter Siggberg kertoo.

Idea pienvarastoihin syntyi, kun sokerijuurikkaan viljelyn lopettaville tiloille tarjottiin ”sopeutumistukea”, jos tila investoi johonkin uuteen liiketoimintaan.

Skräddarsin tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2017 ja uusia varastoja rakentaa maatalousyrittäjänä jatkava Linda Forsström.

"Sain rakentamiseen 20 prosentin investointituen paikalliselta Pomoväst-leaderhankkeelta. Tästä läheltä löytyi Nyxor-rakennusliike, joka urakoi rakennustyöt", Forsström kertoo.

Vuokrattavaa varastotilaa on ollut tähän asti 225 neliömetriä. Uusi osa on kooltaan 300 neliötä ja siihenkin tulee 22 varastokoppia.

Vanhat ja uudet pienvarastot sijaitsevat vuonna 1910 rakennetun kivinavetan uumenissa. Lattiat on valettu tasaisiksi, seinät pesty ja tilaan rakennettu uusi välikatto.

Rakentaminen ei ole kovin kallista, sillä varastojen seinät tehdään kovalevystä, ovet vanerista ja yläosa on kanaverkkoa, jotta ilma ja lämpö kiertävät. Varastojen oviin asiakkaat tuovat omat riippulukkonsa.

– Varastotila pitää pestä todella hyvin. Tässä osassa oli aikoinaan sikoja ja entiset hajut pitää saada pois, jotta ne eivät tartu sohviin ja vaatteisiin. Jyrsijät on myös tavalla tai toisella pidettävä pois varastotiloista, Siggberg teroittaa.

Markku Pulkkinen
Sikojen pidosta on aikaa, mutta varasto vaati perusteellisen pesun hajujen takia. Remointti oli pitkällä marraskuun lopulla.

Kohtuullisen edullinen hinta on Skräddarsin varastojen myyntivaltti. 3,5 neliön varaston kuukausivuokra on 40 euroa ja seitsemän neliön varaston 70 euroa. Isojen varastoyritysten hinnat Helsingin lipeillä ovat vastaavien varastojen osalta 100 ja 160 euroa kuukaudessa, yli kaksi kertaa korkeammat kuin Inkoossa.

Asiakkaat arvostavat myös sitä, että varastot ovat tässä pihapiirissä ja koko ajan valvonnan alla. Varastotila lämmitetään uusiutuvalla energialla eli hakkeella ja silläkin voi olla jollekin asiakkaalle merkitystä, Forsström sanoo.

Koska varastokopit ovat ylhäältä avoimia, ei niissä saa säilyttää esimerkiksi moottoripyöriä, auton renkaita tai palavia nesteitä, jotta hajut eivät leviä naapurivarastoihin.

Pienvarastoihin tuodaan pääasiassa huonekaluja, vaatteita ja harrastusvälineitä.

Asiakkailla pitää olla varastoitaville tavaroille vakuutus. Tavallinen kotivakuutus kattaa myös etävarastossa olevan omaisuuden.

Markku Pulkkinen
Skräddarsin varastojen koot ovat 3,5 neliömetristä reiluun kymmeneen neliöön. Varastot ovat yläosastaan auki, jotta ilma kiertää kunnolla. Asiakkaat tuovat omat riippulukot oviin.

Vuokrasuhteet venyvät usein pitkiksi, vaikka asiakas saattaa ensin ajatella ottavansa varaston vain muutamaksi kuukaudeksi. Omakotitalojen rakentajat ja ulkomaille määräajaksi muuttajat ovat tyypillisiä Skräddarsin asiakkaita.

Varastojen markkinointi tapahtuu pääasiassa Skräddarsin omien netti- ja Facebook-sivujen kautta. Jatkossa Forsström hyödyntää Googlen hakusanamarkkinointia. Uudet nettisivutkin ovat parhaillaan suunnitteilla.

Jokaisen asiakkaan kanssa tehdään kirjallinen vuokrasopimus, johon on merkitty vuokranmaksupäivät. Suurta paperibyrokratiaa vuokraamisesta ei koidu. Siggberg kertoo, että lähes kaikki asiakkaat ovat maksaneet vuokransa ajallaan.

Varastojen vuokraus on useimmiten arvonlisäverotonta. Vuokrauksesta voi kuitenkin halutessaan hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi.

Varastoliiketoiminta muodostaa edelleenkin hyvin pienen osan 180 peltohehtaarin tilan tuloista.

– Ajattelen niin, että käytämme varastojen vuokraamisesta kertyvät tulot maatilan kiinteistöjen kunnossa pitämiseen, Forsström summaa.

Markku Pulkkinen
Asiakkaat arvostavat sitä, että varasto on pihapiirissä ja koko ajan valvonnan alla.

Lue lisää

Kolmentoista satatonnarin maitotilalla viihdytään navetassa

Maissista tuli pohjoispohjalaisen maitotilan perusrehua

Suunnitelmat emolehmäpihaton laajentamisesta vaihtuivat 374 hehtaarin metsäkauppaan: "Metsämaahan sijoitetut eurot eivät valu koskaan hukkaan"

"Ajokoneet ovat yksinkertaisesti liian painavia märkiin olosuhteisiin" – puunkorjaajat kilpasilla kevääntulon kanssa