Suomalainen Maaseutu

Pakettiauton ostaminen ei ollut läpihuutojuttu – nuoren koneyrittäjän uskottavuus oli koetuksella

Niklas Tilvis perusti työ- ja konepalveluyrityksen varusmiespalveluksen aikana. Yhden miehen ja yhden traktorin yrityksellä on nostetta. Maatalouden moniosaaja jalkautuu tarvittaessa navettahommiin.
Anne Anttila
Niklas Tilvis kertoo kokeneensa yrittäjyyden alkuvaiheessa pienoisia uskottavuusongelmia. Parikymppisenä ei uuden pakettiauton ostaminen ole läpihuutojuttu.

Kalajokinen Niklas Tilvis, 23, ei ole koskaan ollut työttömänä, mutta yrittäjän uralle lähteminen on vaatinut rohkeutta. Alkuvaiheessa oli pienoisia uskottavuusongelmia, sillä parikymppiselle uuden pakettiauton ostaminen ei ole läpihuutojuttu.

"Marjatilan poikana olen kasvanut saappaat savessa ja työrukkaset käsissä. Urani urakoitsijana alkoi jo kuusivuotiaana, kun sain kesäpestin kotipihan nurmikonleikkaajana", Tilvis muistelee.

"Isä joutui tekemään toki pieniä säätöjä ruohonleikkuriin, jotta sain koneen käyntiin ja työ sujui muutenkin turvallisesti."

Marjatilan arki opetti tarttumaan kaikenlaisiin töihin ja astumaan rohkeasti mukavuusalueen ulkopuolelle, Tilvis kertoo.

"Olen vanhemmilleni paljosta kiitollinen. He ovat tukeneet, neuvoneet ja antaneet tarvittavaa puskuria elämän eri vaiheissa", Tilvis kiittelee.

Työ on kuljettanut Tilvistä sen verran vauhdikkaasti, ettei nuorukainen ole ehtinyt koulunpenkkejä kuluttaa.

Pakollisten opintojen jälkeen hän kävi Kannuksen maatalousoppilaitoksen metallilinjan, missä opinnot painottuivat koneiden huoltoon ja korjauksiin.

"Jälkeenpäin ajatellen linjavalinta osui nappiin, sillä sain erinomaiset pohjatiedot yrittäjän uralle."

Opiskeluja oli tarkoitus jatkaa ja haaveissa oli agrologin koulutus.

Hän sai opiskelupaikan Seinäjoelta, mutta varusmiespalveluksen aikana perustettu yritys muutti suunnitelmia.

"Aluksi siirsin opintoja vuodella, sillä aloitus olisi ollut parhaimpaan perunannostoaikaan enkä ehtinyt töiden takia seuraavaankaan aloitukseen. Peruin opiskelupaikan ja keskityin yrityksen hoitamiseen."

Mies ja traktori ovat Tilviksen tavaramerkki.

"Tällä on pärjätty viimeiset neljä vuotta. Idea yrityksen perustamiseen lähti hyvin yksinkertaisesta ajatuksesta. En halua olla sidottu aikaan, paikkaan enkä työtehtäviin. Voin tehdä kenelle vaan ja periaatteessa mitä vaan."

Tilviksen työ- ja konepalvelu tarjoaa monenlaisia palveluja koneen kanssa tai ilman konetta. Traktorin ja perävaunun lisäksi hän on investoinut moderniin kivenkeräyskoneeseen.

"Pääpaino on peltotöissä ja erityisesti kivenkeräyksessä, mutta teen mielelläni myös navettahommia. Olen toiminut lomittajana ja myös erilaiset tilatyöntekijän askareet luonnistuvat."

" En pelkää työtä enkä pitkiä päiviä ja periaatteeni on, että sitä mitä en osaa, niin opettelen. Lisäksi se mitä sovitaan, pyritään pitämään", Tilvis toteaa.

Joustavuus ja nopea lähtövalmius ovat Tilviksen yrityksen tärkeimpiä voimavaroja.

"Lähden silloin kun on lähdettävä. Yhden miehen yrityksestä on helppo irtaantua muutamaksi tunniksi lypsylle tai vaikka viikoksi betoniauton rattiin."

"Olen tällainen monen alan varamies ja aina valmiina kun tarvitaan, vaikka sairausloman sijaiseksi tai apukäsiksi ammattimiehen rinnalle."

Anne Anttila
Tilviksen tallista löytyy ajanmukainen ja hyvin huollettu kalusto. Pienet korjaukset Niklas Telvis tekee itse.

Monialayrittäjänä Tilvis on varmistanut sen, että toimintaa on ympärivuotisesti.

"En rajaa tekemisiäni. Alussa jännitin talviaikaa, sillä toimenkuvaani ei kuulu lumiurakointi. Onneksi minulle aukesi paikka perunaketjusta. Syksyt nostan ja talvet pakkaan. Vakioasiakkaiden ansiosta olen pystynyt työllistämään itseni läpi vuoden."

Tilvis tarjoaa palveluksiaan lähinnä Kalajoella ja sen ympäristökunnissa.

"Kivien perässä ei tarvitse lähteä kauas, mutta apusaappaiden ominaisuudessa on oltava valmiina myös reissumiehen rooliin."

Ikävuosistaan huolimatta Tilviksellä on selkeät tulevaisuuden suunnitelmat.

"Ajatuksissa on muuttaa yritys osakeyhtiöksi. Lisäksi kotitilan jatkaminen ja sukupolvenvaihdos kiinnostavat. Marjanviljely ja marjojen jatkojalostaminen ovat monien mahdollisuuksien pelikenttä, sillä kotimaisella marjalla on kysyntää."

Lähtökohdat ovat hyvät, mutta kehityksen täytyy jatkaa kulkuaan. Askeleiden ei tarvitse olla isoja, mutta eteenpäin vieviä.

Anne Anttila
Mies ja traktori ovat Niklas Telviksen tavaramerkki.
Lue lisää

Hankintahakkuita tekevä Seppo Snellman hämmästelee puukaupan hinnoittelua – päätehakkuu pitäisi tehdä tekemisen ilosta

Alle kymppitonnin tuotokset eivät riitä Aholan maitotilalle

Suomen ainoa aurinkopaneelien tekijä laajentuu Thaimaahan – yrittäjä antaa vinkin maatalousrakennuksiin: "Pinta kestää ainakin 25 vuotta ja seinästä saa myös sähköä"

Terra Patris kokosi yhteen kolme kotimaista klapikoneyhtiötä – tuotteet ja tuotemerkit luvataan säilyttää