Swedbank ennustaa: Suomen talous kärsii koronasta enemmän kuin Ruotsin, länsinaapurin työttömyys nousemassa silti korkeammalle - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Swedbank ennustaa: Suomen talous kärsii koronasta enemmän kuin Ruotsin, länsinaapurin työttömyys nousemassa silti korkeammalle

Swedbankin mukaan Suomen talous painuu kuusi prosenttia, kun Ruotsissa vastaava lukema on noin viisi prosenttia.
Swedbankin pääekonomisti Heidi Schauman huomauttaa tiedotteessa, että Ruotsin vienti on hyvin riippuvainen maailmankaupasta. LEHTIKUVA / Antti-Aimo Koivisto

Suomen talous supistuu Ruotsia voimakkaammin tänä vuonna, arvioi ruotsalainen liikepankki Swedbank toukokuun talouskatsauksessaan.

Swedbankin mukaan Suomen talous painuu kuusi prosenttia, kun Ruotsissa vastaava lukema on noin viisi prosenttia.

Pankki kuitenkin ennustaa Ruotsiin korkeampaa työttömyyttä kuin Suomeen. Länsinaapurin työttömyys kohoaisi pankin ennusteen mukaan lähes 10 prosenttiin, kun Suomessa se jäisi kahdeksaan prosenttiin. Pankin mukaan Suomen vakiintunut lomautusjärjestelmä suojelee työntekijöitä laajoilta irtisanomisilta.

Swedbank arvioi, että Ruotsin sisäinen kysyntä kärsii vähemmän kuin muiden Pohjoismaiden maan lievempien rajoitustoimenpiteiden vuoksi. Esimerkiksi ravintolat ja hotellit näyttävät pärjäävän paremmin kuin lähimaissa. Pankin mukaan ei kuitenkaan ole odotettavissa, että Ruotsi kaikkiaan pärjäisi muita maita paremmin.

"Ruotsin vienti on hyvin riippuvainen maailmankaupasta, ihan niin kuin Suomenkin", Swedbankin pääekonomisti Heidi Schauman sanoo tiedotteessa.

"Lisäksi Ruotsin hallituksen kriisinhallintatoimenpiteet ovat olleet myöhässä ja usein vähemmän anteliaita kuin useissa naapurimaissa vahvasta julkisesta taloudesta huolimatta", hän jatkaa.

Swedbankin arvion mukaan Norjan talous supistuu saman verran kuin Suomen eli kuusi prosenttia, ja Tanskan runsaat neljä prosenttia. Baltian maissa talous kärsii seitsemän prosentin molemmin puolin.

Lue lisää

Koronaseurauksia: Huoltovarmuus, vessapaperin arvostus, solidaarisuus ja väljä asuminenkin nousevat arvoonsa

Maailmanpankki varoittaa: Kiinan talouskasvu voi pysähtyä tänä vuonna kokonaan

Talouden ennustajat ihmeissään

Talouskasvu hiipuu ja julkiseen talouteen tulossa yli kolmen miljardin aukko – valtiovarainministeriö arvioi hallituksen tavoitteiden silti täyttyvän 60  000 laadukkaalla yksityisen sektorin työpaikalla