Talous

Miljardööri Anttonen arvioi sijoittamista juuri nyt: "Todella hankalaa"

Pörssin ylilyönneistä hän mainitsee kaksi yritystä, joista toinen on kotimainen.
Jaana Kankaanpää
Mika Anttonen näkee sijoitusilmaston vaikeana juuri nyt.

Kotitarvesijoittaja miettii uuden vuoden alussa, mihin roposiaan kannattaisi nyt laittaa: pörssiin, metsään, öljyyn vai patjan alle? Korona pani vuosi sitten pörssin polvilleen, mutta sieltä noustiin ja korkealla keikutaan.

ST1:n pääomistaja Mika Anttonen hallitsee miljardiomaisuutta ja tienaa vuosittain satojatuhansia euroja, joten hän lienee oikea henkilö neuvomaan.

Anttonen kertoo kuitenkin, ettei harrasta sijoittamista ja että on sijoittanut lähinnä omaan yhtiöönsä.

"Tässä tilanteessa on todella hankalaa löytää uudelle rahalle hyvää sijoituskohdetta, joissa tuotto olisi jollakin lailla vakaata ja varmaa. Rahapolitiikka on ollut niin löysää jo pitkän aikaa, että minkään sijoituskohteen arvo ei enää vastaa niiden tuottamia kassavirtoja. Näin oli jo ennen koronaa ja nyt koronarahat siihen päälle", Anttonen sanoo.

"Pörssissä nähdään hirveitä joidenkin osakkeiden ylilyöntejä, kassavirrat eivät mitenkään oikeuta osakkeen hintaa ja silti ne nousevat vain lisää. Ekana tulee mieleeni Tesla, ja omista yrityksistämme Nestekin alkaa olla jo niin korkealla, että toivottavasti se on perusteltua."

Tesla tekee sähköautoja ja Neste jalostaa fossiilisia polttoaineita ja valmistaa biopolttoaineita.

Vierumäen urheiluopisto on yksi Anttosen sijoituskohde. Suuri urheilun ystävä tuli sen pääomistajaksi vuonna 2018, mutta hotelli- ja ravintolatoimintaan keskittynyt Vierumäki Country Club Oy haettiin konkurssiin vuonna 2020. Anttonen ehti laittaa miljoonia niiden pyörittämiseen, mutta lopullisen kannattavuuden vei korona.

Urheilutoiminta kuitenkin jatkuu, ja Anttonen aikoo sijoittaa lisää miljoonia alueen ja kiinteistön ylläpitoon.

Lue myös:

"Vihreä kasvu on suurta huijausta" – ST1:n Mika Anttonen roimii rajusti Suomen hiilettömyystavoitetta ja näkee ilmastonmuutokseen vain yhden ratkaisun

Lue lisää

Pekka Viljakainen perusti yrityksen 13-vuotiaana ja myi sen 400 miljoonalla markalla - Näin hän vinkkaa sijoittamaan

Koeajo: Teslan Model 3 kiihtyy nollasta sataan aivastuksen nopeudella

Nuoret miettivät sijoittamisen vastuullisuutta vanhempaa väestöä tarkemmin

Vauvoille avataan osakesäästötilejä – viime vuosi oli alaikäisten sijoittamisen huippu monessa pankissa