Talous

Altia paransi katettaan – korona muutti alkoholijuomien myyntikanavia, käsidesin käyttö kasvatti etanolin tarvetta

Ohran hinnan lasku alensi alkoholiyhtiön liikevaihtoa.
Sanne Katainen
Väkevien alkoholijuomien myynti kasvoi monopoleissa.

Altian liikevaihto vuonna 2020 laski 4,8 prosenttia ja oli 342,4 miljoonaa euroa. Liikevaihdon lasku johtui koronaviruspandemian vaikutuksista matkustajamyyntiin, vientiin ja anniskelumyyntiin sekä sopimusvalmistusvolyymeihin.

Myös ohran hinnan lasku alensi liikevaihtoa, yhtiön tilinpäätöstiedotteessa sanotaan.

Väkevien alkoholijuomien myynti kasvoi monopoleissa, mutta se ei kompensoinut koronaviruspandemian aiheuttaman matkustajamyynnin, viennin ja anniskelumyynnin laskun vaikutusta.

Vuonna 2020 vertailukelpoinen käyttökate kasvoi 7,6 miljoonaa euroa edellisestä vuodesta 52,4 miljoonaan euroon.

Kannattavuuden hyvän kehityksen taustalla olivat Altia Industrial -segmentti, vahva myynti ja jatkuva tuottojohtaminen monopolikanavissa sekä konserninlaajuiset koronaviruspandemiaan liittyvät kustannussäästötoimet.

Altia Industrial -segmentin merkittävä parannus liittyi etanolin vahvaan myyntiin ja toimitusketjun tehostamiseen sekä edellisvuotta alhaisempaan ohran hintaan vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana.

"Pandemian aikana merkittävä panoksemme yhteiskunnalle oli vastata käsidesinfiointiaineissa käytettävän teknisen etanolin kasvavaan kysyntään. Kun kysyntä saavutti huippunsa ensimmäisellä neljänneksellä, asiakkaille päivittäin toimittamamme denaturoidun alkoholin määrä riitti noin 200 000 puolen litran käsidesinfiointipullon valmistukseen", yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

Koronaviruspandemia saattaa vaikuttaa Altian taloudelliseen asemaan monella tavalla ja lisätä epävarmuutta liittyen omaisuuserien arvoihin.

Koronarajoitukset vaikuttavat yhtiön toimintaympäristöön ja myyntikanaviin. "Jatkuvasti muuttuvat rajoitukset heikentävät ennakoitavuutta, minkä vuoksi ennustaminen on vaikeaa", tiedotteessa sanotaan.

Lue lisää

Tahdotko hillitä ilmastonmuutosta? Osta Kossu muovipullossa

Suomalaisjuomat rymistelevät Kiinassa

Altia vie tuhkatkin pesästä–kossuohra päätyy lopuksi viljelijän pellolle tuhkana

Kossuohraa viljelevä: "Markkinoinnin junttihuumorista kaikki irti – videot hienoja"