Tiede & tekniikka

Viljelijöiden mietintämyssyt pursuavat stipendien arvoisia ideoita – Tuottajille kiitosta ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ja viljelyn kehittämisestä

K-ryhmä ja Vaasan Oy ovat jakaneet Tuottajalle Kiitos - stipendejä seitsemälle hankkeelle.
Kari Salonen
Jari Eerola Tuuloksesta sai stipendin hiiliviljelyn ekologisten valintojen kehittämiseksi naudanlihan- ja kasvintuotantoon. Kuvassa Eerola pellollaan vuonna 2019.

Pyörivä vertikaalinen kerrosviljelylaita, syysrapsin viljelykokeiden kehittäminen ja aurinkoenergiaa hyödyntävä kuivuri-innovaatio monialaviljelyn mahdollistajana. Nämä ja neljä muuta viljelijöiden kehittämää hanketta ovat saaneet K-Ryhmän ja Vaasan Oy:n myöntämät Tuottajalle Kiitos -stipendit.

Yhtiöt haluavat stipendeillä kannustaa tuottajia kehittämään suomalaista maanviljelyä ja jakamaan uutta tietoa keskenään.

Stipendien saajat ja heidän hankkeensa:

Jari Eerola, Tuulos, Hiiliviljelyn ekologisten valintojen kehittäminen naudanlihan- ja kasvintuotantoon sekä tiedon ja kokemusten jako, 10 000 euroa.

Markus Eerola, Hyvinkää, Verkkopohjainen hiili- ja vesistöpäästölaskenta ja tasekartta luomutilalle sekä tiedon ja kokemusten jako, 10 000 euroa.

Arto Kujanpää, Ilmajoki, Vertikaaliviljelyn mahdollistava pyörivä kerrosviljelylaite kasvihuoneeseen tai halliin, 10 000 euroa.

Jorma Marttila, Kestilä, Aurinkoenergiaa hyödyntävän kuivuri-innovaation jatkokehittäminen monilajiviljelyn mahdollistajana, 10 000 euroa.

Teresa Lindroos, Liljendahl, Viljan varastoinnin ja sen teknologia- ja logistiikkaratkaisujen kehittäminen pienviljelijöille, 9 500 euroa.

Risto Tupi, Harjavalta, Syysrapsin viljelykokeiden kehittäminen, tiedon kerääminen, analysointi ja julkistaminen, 7 500 euroa

Esa Sairanen, Lieto, Kasvinviljelyn vaiheista tehty opetus- ja esittelyvideo, 2 500 euroa

Stipendit jaettiin toisen kerran ja niitä haettiin 36 hankkeeseen.

Stipendin saajat valitsi asiantuntijaraati, jossa oli mukana edustajia Vaasanilta, ProAgriasta, K-ryhmästä, MTK:sta sekä Lantmännen Agrosta.

Stipendi on tarkoitettu kaikille viljelijöille tuotantosuunnasta riippumatta, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Suvi Anttila ProAgria Keskusten Liitosta.

Seuraava hakukierros käynnistyy ensi vuoden tammikuussa ja rahansaajat valitaan huhtikuussa. Kaikki edellisiin hakuihin osallistuneet viljelijät voivat anoa stipendiä tammikuun kierroksella.

K-ryhmän panos Tuottajalle Kiitos -toimintamalliin on, että osa sen valikoimissa olevista tuotteista on hieman tavallista kalliimpia. K-ryhmä tilittää lisäosuuden joko suoraan tuottajille tai tavarantoimittajien eli jalostavan teollisuusyrityksen kautta.

K-ryhmä kertoo verkkosivuillaan 23.9. puolen päivän maissa keränneensä viljelijöille 4,2 miljoonaa euroa.

Vaasanin tukisumma kertyy sen valmistamista leivistä ja rahat välitetään viljelijöille kaksi kertaa vuodessa nimikkostipendien kautta.

Leivät ovat Tuottajalle kiitos Kauravehnäviipaleet (tuki 15 senttiä), Tuottajalle Kiitos 100 % Ruis (tuki 15 senttiä) ja Pirkka Setsuuri (tuki 20 senttiä).

Kuva ja kuvateksti vaihdettu 24.9. klo 7:58. Juttua muokattu 27.9. klo 14:10. Korjattu Markus Erolan virheellinen sukunimi Eerolaksi.

Lue myös:

K-ryhmän jakamilla Tuottajalle kiitos -stipendeillä järjestetään ilmainen viljelijätapahtuma ja tehdään videoblogia: "Nämä rahat käytetään viljelijöiden itse ideoimiin kehityskohteisiin, joilla on tarkoitus viedä toimialaa eteenpäin"

Lue lisää

Venäläinen filmiryhmä palasi avaruusasemalta – teki ensimmäistä Maan kiertoradalla kuvattavaa elokuvaa

Tuotantoeläinten antibioottiresistentit bakteerit ovat jo uhka ihmisille – nyt antibioottien kulutus eläintuotannossa vaikuttaa kääntyneen laskuun

Häntä hävisi ihmiseltä 25 miljoonaa vuotta sitten — uloke oli vain tiellä savannilla juostessa

Kovat petossyytteet saanut Boeingin entinen testilentäjä sanoo joutuneensa syntipukiksi 737 Max -skandaalissa