MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Ympäristö

Suomalaistutkimus osoitti: kyyn tutulla sahalaitakuviolla on kolme eri tehtävää

Yksinkertaiselta vaikuttava kuvio kykenee kätkemään ja tuomaan ilmi käärmeen sekä tekemään molemmat yhtä aikaa.
Markku Vuorikari
Sahalaitakuvioinen käärme havaitaan tutkimuksen mukaan harvemmin kuin yksivärinen.

Kyykäärmeen sahalaitakuvio tekee käärmeestä hankalammin havaittavan, mutta havaituksi tullessaan kyyn kuviointi varoittaa saalistajaa kyyn myrkyllisyydestä. Mikäli saalistaja kyyn havaittuaan ja tunnistettuaan päättää kuitenkin hyökätä, sahalaitakuvio voi auttaa kyytä pakenemaan.

Kuviointi aiheuttaa kyyn paetessa visuaalisen illuusion, joka vaikeuttaa saalistajaa hahmottamaan liikkeen suuntaa ja nopeutta, ilmenee Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta. Tutkimus julkaistiin Animal Behaviour –julkaisusarjassa toukokuussa 2020.

Suojaväritys on yksi tehokkaimmista keinoista suojautua saalistukselta.

Joidenkin eläinten väritykset vaikeuttavat havaittavuutta, kuten kameleonttien väritys. Toiset värit puolestaan varoittavat saalistajaa saaliin vaarallisuudesta, kuten ampiaisten mustakeltainen raidoitus. Jotkut väritykset voivat luoda optisen illuusion haitaten saalistajan kykyä hahmottaa saaliseläimen liikettä ja olemusta, kuten seepran raidoitus.

Jyväskylän yliopiston tutkimus selventää suojaväritysten evoluutiota osoittamalla, miten yksi suojaväritys voi hyödyntää useita eri mekanismeja saalistustapahtuman aikana. Kyykäärmeille tyypillinen sahalaitakuviointi voi hyödyntää kaikkia kolmea mekanismia saalistustapahtuman eri vaiheissa.

Tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa kontrolloidussa koeasetelmassa, että sahalaitakuvio heikentää kyiden havaittavuutta.

”Asettelimme keinotekoisia käärmeitä polun varteen ja havainnoimme, kuinka usein ohikulkevat ihmiset havaitsivat ne. Sahalaitakuvioiset käärmemallit havaittiin harvemmin kuin yksiväriset, kuviottomat käärmeet. Tämä on ensimmäinen kontrolloitu osoitus siitä, että kyykäärmeiden sahalaitakuvio tarjoaa niille suojaa saalistustavastaan heikentämällä niiden havaittavuutta”, sanoo tutkijatohtori Janne Valkonen Jyväskylän yliopistosta.

Valkonen johti tutkimusta yhdessä akatemiaprofessori Johanna Mappeksen kanssa.

Vaikka kyy tulisi havaituksi, sahalaitakuvio voi tarjota kyylle suojaa tekemällä siitä vieläkin näkyvämmän. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kuvio varoittaa saalistajia kyyn myrkyllisyydestä.

Merkittävin havainto liittyy sahalaitakuvion luomaan illuusioon.

”Pakenevan kyyn sahalaitakuvion nopea liike voi luoda illuusion yhtenäisestä raidasta, joka syntyy kun katsoja havaitsee nopean sarjan peräkkäin välkkyviä kuvia kyyn sahalaitakuviosta”, Valkonen sanoo.

Tutkimuksessa mitattiin kyiden pakonopeutta ja laskettiin sahalaitakuvion sakaroiden tuottama välkenopeus. Kun välkenopeus ylittää näkökyvyn kriittisen rajan, liikkuva sahalaitakuvio muodostaa katsojalle havainnon yhtenäisestä objektista.

”Kyiden pakonopeus on riittävä siihen, että sahalaitakuvion nopeus ylittää nisäkäspetojen kriittisen välkenopeuden rajan. Tämän illuusion seurauksena pakenevan kyyn ilmiasu saattaa muuttua saalistajalle sellaiseksi, että sen on hankalampi hahmottaa kyyn liikkeen suuntaa ja nopeutta. Tarkkasilmäisempiä petolintuja sahalaitakuvio ei kuitenkaan välkenopeutensa puolesta hämää”, Valkonen kertoo.

Yksinkertaiselta vaikuttava sahalaitakuvio kykenee kätkemään ja tuomaan ilmi käärmeen sekä tekemään molemmat yhtä aikaa, toteavat tutkijat.

Lue lisää

Kyypakkaus ei tehoa kyyn myrkkyyn: "Viranomaisen pitäisi puuttua mainontaan"

Video: Näin siirrät pihakyyn turvallisesti uuteen maastoon

Koiran kanssa kannattaa nyt olla tarkkana metsässä – kaksi pientä reikää voivat kertoa pahimmillaan kuolemaan johtavasta vammasta

WWF avasi kevään kyy- ja sääksilivensä