Ruokavirasto: Puutarhaharrastajat – älkää tilatko siemeniä verkkokaupasta sokkona - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Ruokavirasto: Puutarhaharrastajat – älkää tilatko siemeniä verkkokaupasta sokkona

Tuontirajoituksilla estetään vieraslajien ja kasvintuhoojien pääsyä Suomen luontoon.
Markku Vuorikari
Siementen tuontirajoitukset riippuvat tuontimaasta ja siementen mahdollisesta kuulumisesta vieraslajilistalle. Kuvituskuva.

Tilatessa siemeniä ulkomaisista verkkokaupoista täytyy olla tarkkana, muistuttaa Ruokavirasto. Jos puutarhaharrastaja tilaa siemeniä, mutta ei ole perehtynyt verkkokaupan vaatimuksiin, voi maahantuonnissa ilmetä harmillisia yllätyksiä.

Ruokavirasto muistuttaa, ettei asiassa ole kyse puutarhaharrastajien kiusaamisesta, vaan taustalla on todellinen uhka. Tuontirajoituksilla estetään vieraslajien ja kasvintuhoojien pääsyä Suomen luontoon.

Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan, että siementen tuontirajoitukset riippuvat siitä, kuuluvatko siemenet vieraslajiluetteloon ja siitä, mistä niitä on tarkoitus tuoda Suomeen.

Vieraslajilistalla olevien siementen maahantuonti on kielletty kokonaan. Jos siemeniä ei puolestaan löydy vieraslajilistalta ja ne tilataan toisesta EU-maasta, voi ne tuoda Ruokaviraston mukaan maahan luvallisesti ja turvallisin mielin.

EU:n ulkopuolelta tuleville siemenille tarvitaan kasvinterveystodistus.

"Tällä todistuksella lähettävän maan viranomainen osoittaa Suomen viranomaisille, että siemenissä ei ole kasvintuhoojia", kerrotaan tiedotteessa.

Lisäksi EU:n ulkopuolelta tuotavien lajien ja lajikkeiden on oltava EU:n lajikeluettelossa. Asian voi tarkistaa Euroopan komission verkkosivuilta EU:n lajikeluettelosta (EU Plant variety database).

Siementen tuonti EU:n ulkopuolelta on aina maksullista. Ruokaviraston mukaan maksu voi nousta yllättävänkin suureksi, jos siemenille joudutaan tekemään tuontitarkastus ennen niiden hyväksymistä maahantuotavaksi.

Ruokaviraston verkkosivuilta voi tarkistaa yksityiskohtaiset tuontivaatimukset.

"Näin voit vaikuttaa siihen, että kasvit ja luonto säilyvät terveinä ja monimuotoisina, ja että tilaamasi siemenet päätyvät puutarhasi multaan asti", Ruokavirasto neuvoo.

Lue lisää:

Haitallinen vieraslaji yllätti britit – pikkuinen kuoriainen ylitti Englannin kanaalin omin siivin

Lajitovereitaankin syövä "tappajaetana" on puutarhojen painajainen – näin hävität haitallisen vieraslajin

Lue lisää

Elintarvikkeiden takaisinvedot kuluttajan turvana

Koirarekisterin ylläpitäjäksi kaavailtu Ruokavirasto suhtautuu hankkeeseen vastakarvaisesti – valtaosa lausunnonantajista puoltaa rekisteriä

Jos metsään haluat mennä nyt, voit löytää kalalle haisevan klöntin – se ei ole "sitä itseään"

Tarkkailu tarpeen: Lämmin sää lisännyt syysviljojen kahukärpäsriskiä