LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ympäristö

Ruusuhillo syntyy kurtturuususta, mutta hilloruusu on eri kuin parjattu lajike

Kotajan tilalla viljellään kurtturuusun risteytystä eli hybridiä, jonka terälehdistä Tuuli ja Matti Kotaja keittävät kiiteltyä hilloa.
Markku Vuorikari
Kotajan pelloilla kasvaa ruusua hilloa varten. Matti ja Tuuli Kotaja keräävät terälehdet käsin.

Kurtturuusu, Rosa rugosa, on luokiteltu Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi, joka tulisi hävittää kolmessa vuodessa ja jonka myynti on nyt kielletty.

Vampulalaiset Tuuli ja Matti Kotaja kokeilivat useita ruusulajikkeita ennen kuin päätyivät Rosa rugosan hybridiin. Heidän maatilallaan kasvaa nyt yli 20 000 ruusupensasta, joista he keräävät ruusun terälehtiä hilloa varten.

Kotajat hilloineen ovat tuttu näky monilla ruokamessuilla. He ovat maistattaneet hilloa ulkomaita myöten ja vastaanotto on aina ollut kiittävä.

Huippuhillon tekijät ovat saanet iloita voitoista myös urheilun saralla, sillä heidän tyttärensä Amanda Kotaja on ratakelauksen maailmanmestari.

Lue Kotajien ja ruusuhillon koko tarina

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaupunkilaisten vastarinta puri – Parainen siirsi vieraslajin tuhoruiskutuksia

Aarre: Ruusuja ruuaksi – näin hyödynnät pahamaineisen kurtturuusun ja muut luonnonruusut keittiössä

Virkamies kehottaa malttiin kurtturuusujahdissa – omasta pihasta vieraslajit kannattaa kuitenkin hävittää pikimmiten