Kalastonhoitomaksujen kova vauhti jatkuu toukokuussa – lue tästä, mitä lupia sinä tarvitset kalastukseen - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Kalastonhoitomaksujen kova vauhti jatkuu toukokuussa – lue tästä, mitä lupia sinä tarvitset kalastukseen

Luvitta saa vain onkia, pilkkiä tai litkata silakkaa, jos on alle 18-vuotias tai täyttänyt 65 vuotta.
Kari Salonen
Moni on saanut saalista Finlandia-uistin klassikkolipalla Lotolla, joka täytti viime vuonna 40 vuotta.

Kalastus on nyt suosittua ajanvietettä, sillä moni on vaihtanut tänä keväänä muut harrastukset luontoon ja kalastukseen.

Metsähallitus kertoo, että kalastonhoitomaksuja maksettiin huhtikuussa kolmannes enemmän kuin viime vuonna, kaikkiaan 40 600 kappaletta. Tammi–maaliskuussakin nousua oli neljännes.

Vauhti jatkui toukokuussa, sillä lupia oli perjantaiaamuun mennessä myyty jo 38 000, kun määrä oli koko toukokuussa viime vuonna vajaat 47 000.

Lupia on ostettu etuajassa, mutta mukaan on tullut myös uusia kalastajia, Metsähallituksen erikoissuunnittelija Kirsi Suojoki kertoo.

”Nyt ollaan jo paljon pidemmällä kuin viime vuonna. Toki vauhti tasaantuu jossakin vaiheessa ja säätkin vaikuttavat kysyntään.”

Etelässä myyntiä vauhdittivat alkuvuonna hyvä sää ja poikkeustila. Harrastukset loppuivat, liikkumista rajoitettiin ja vapaa-aika lisääntyi lomautusten ja etätyön myötä.

”Kalastonhoitomaksu on oiva lahja nuorelle valmistujaislahjaksi”, Suojoki vinkkaa.

Kalastonhoitomaksuilla on kerätty alkuvuonna yli kolme miljoonaa euroa. Rahoilla hoidetaan kalavesiä ja -kantoja sekä valvotaan ja neuvotaan kalastajia.

Kalastonhoitomaksu vaaditaan, jos kalastaja on 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Hinta on 45 euroa vuodelta, 15 euroa viikolta ja kuusi euroa päivältä.

Maksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa sekä valtion yleisellä vesialueella meressä. Kalastaja voi tarvita lisäksi vesialueen omistajan luvan.

Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii, pilkkii tai litkaa silakkaa, iästä riippumatta.

Kalastonhoitomaksu on henkilökohtainen. Luvan haltijasta tulee ilmoittaa nimi, yhteystiedot ja syntymäaika. Maksukuitti tai kalastuskortti täytyy pitää mukana kalastettaessa.

Usealla vavalla kalastaminen ja pyydyskalastus vaatii lisäksi vesialuekohtaisen kalastusluvan. Niitä myy vesialueen omistaja, esimerkiksi valtion vesille Metsähallitus.

Hintahaarukka on Suojoen mukaan 1–100 euroa, mutta esimerkiksi pyydyslupa yhdelle verkolle maksaa yleisimmin 5–15 euroa. Yhteystiedot pitää kiinnittää pyydykseen.

Ostaessa kannattaa tarkistaa, montaako pyydystä lupa koskee ja onko lupa henkilö-, venekunta- tai pyyntikuntakohtainen eli salliiko se esimerkiksi useamman henkilön käyttävän mökin vuokraajan verkkoa tai katiskaa.

Luvattomasta kalastuksesta tulee 100 euron suuruinen rike­sakko.

Juttua korjattu 26.5.2020 klo 15.54: Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii, pilkkii tai litkaa silakkaa, iästä riippumatta.

Lue lisää:

Finlandia-uistinta luotsaa nyt perustajan lapsenlapsi – yritys vei välillä 100 prosenttia tuotannostaan, ja siinä oli osansa Marilyn Monroen kuolemalla

Lue lisää

Eräluvat-sovellus on julkaistu – nyt sillä voi hankkia kalastusluvan ja maksaa kalastonhoitomaksun

Finlandia-uistinta luotsaa nyt perustajan lapsenlapsi – yritys vei välillä 100 prosenttia tuotannostaan, ja siinä oli osansa Marilyn Monroen kuolemalla

Taiten tehty perho on kalalle vastustamaton ateria

Leuto talvi ja koronavirus saivat ihmiset kalastamaan – kalastonhoitomaksujen määrä kasvanut alkuvuoden aikana 25 prosenttia viime vuodesta