Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Erä

Hallinto-oikeus kumosi Haapajärvelle myönnetyt susiluvat – "Ei ole varmuutta, ettei kokonaisen lauman tappaminen entisestään heikentäisi suotuisan suojelun tasoa"

Päätöksestä valittivat sekä Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Pohjois-Savo–Kainuu että Tapiola-Pohjanmaa. Yhdistyksistä vain Tapiola-Pohjanmaalla oli valitusoikeus.
Markku Vuorikari
Arkistokuva Ähtärin eläinpuistosta.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi tänään torstaina Suomen riistakeskuksen viime joulukuussa myöntämän poikkeusluvan Haapajärvelle neljän suden tappamiseksi.

Päätöksestä valittivat sekä Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Pohjois-Savo–Kainuu että Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola-Pohjanmaa.

Hallinto-oikeuden mukaan Pohjois-Savo–Kainuun yhdistyksellä ei ollut valitusoikeutta, mutta valitus tutkittiin, koska Pohjanmaan yhdistyksellä valitusoikeus oli.

"Vaikka lähialueilla on muitakin susien reviirejä, riistakeskuksen päätöksestä tai muistakaan asiakirjoista ei ilmene parhaiden käytettävissä olevien tietojen perusteella varmuutta siitä, että poikkeuslupa kokonaisen lauman tappamiseen ei entisestään huononna susikannan epäsuotuisaa suojelun tasoa", toteaa hallinto-oikeus ratkaisun perusteluissa.

Perusteluissa myös todetaan, että neljä sutta ei ole vähäinen yksilömäärä ja kyseessä on vieläpä kokonainen lauma.

Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaan poikkeusten hyväksyminen on mahdollista, kun on osoitettu, ettei niillä entisestään huononneta kyseisten eläinkantojen epäsuotuisaa suojelun tasoa.

Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola-Pohjanmaa vaati valituksessaan oikeutta pyytämään myös ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta. Oikeus hylkäsi tämän vaatimuksen.

Ratkaisu ei ole lainvoimainen, vaan asianosaiset voivat hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa.

Lähes samoin sanankääntein perusteli ratkaisuaan kesäkuussa Itä-Suomen hallinto-oikeus, kun se kumosi kolme poikkeuslupaa, jotka riistakeskus oli myöntänyt susien tappamiseen Tohmajärvelle viime vuodenvaihteessa.

Lue lisää:

Riistakeskus myönsi luvan susilauman tappamiseksi Haapajärven alueelle – eläinten hätyyttämiseksi ja ampumistilanteessa sallitaan moottoriajoneuvojen ja keinovalon hyödyntäminen

Tohmajärven susiluvat olisi Itä-Suomen hallinto-oikeuden mukaan pitänyt hylätä – "Suden suojelutason ei ole selvitetty olleen suotuisan"

Luke julkaisee uutta tietoa suden suojelutason kriteereistä – väliraportissa kuvataan susikannan nykytila ja siihen vaikuttavia ekologisia muuttujia

Lue lisää

Poliisi lopetti suden Kankaanpäässä tiistaina – pyöri toistuvasti tuotantoeläintilan pihapiirissä

Video: Susi hätyyttää hieholaumaa laitumella – "Ei pidä kuvitella, että syötämme eläimiä tarkoituksella susille"

Öljykasvien peittausaineen poikkeusluvalle jatkoa

Metsästäjäliitto: Sudenmetsästyksen voitava jatkua maaliskuun loppuun – "Lisääntymisaikaa ei ole tarpeen erityisesti huomioida"