Hevoset

Raviurheilu oppi koronasta uusia käytäntöjä – vastuullinen malli toimii, vaikka uusi aalto iskisi

Raviratojen johtajat ovat kokoustaneet viikoittain, mikä on kohentanut muutakin tiedonvaihtoa kuin poikkeusjärjestelyihin liittyvää.
Terhi Piispa-Helisten
Seinäjoen kuninkuusravit ajettiin vielä rajoitetulle yleisölle, vaikka elokuun alusta urheilutapahtumien yliesörajat vapautuivatkin. Etäkatsomot muilla raviradoilla tarjosivat myös mahdollisuuden vuoden päätapahtuman seuraamiseen.

Koronarajoitteiden aikana ravit on pystytty hoitamaan esimerkillisesti, kiittää Suomen Hippoksen vt. toimitusjohtaja Minna Mäenpää.

Raviradat ja koko toimijoiden joukko saavat häneltä ”jossei ihan täyden kympin, niin 10-”.

Poikkeusjärjestelyiden höllentyessä ala on muuttanut asteittain ravien toimintoja vastuullisesti, mistä on saatu tunnustusta viranomaisilta.

Mäenpää uskoo, että tämä antaa pohjan myös jatkaa raveja, vaikka koronan toinen aalto vaatisi uusia tiukennuksia.

”Luonnollisesti se on kiinni siitä, millainen tilanteesta tulisi ja kuinka tiukkoihin rajoituksiin palattaisiin.”

Kun Hippos päätti maan hallituksen tiukkaa epidemialinjaa seuraten keskeyttää ravit maaliskuun puolivälin jälkeen, päätös oli melkoinen alkushokki.

”Raveja on totuttu järjestämään melkein vuoden joka päivä. Sitten yhtäkkiä ne olivatkin seis”, Mäenpää kuvaa.

Kun tästä toivuttiin, viranomaisten ohjeisiin löydettiin niin toimivat järjestelyt, että ravit saatiin poikkeusluvin uudelleen käyntiin toukokuun puolivälissä kaksi viikkoa ennen muita urheilutapahtumia.

Mäenpää pitää tässä tärkeänä maa- ja metsätalousministeriön tukea.

”On ollut tärkeää, että meillä on ollut kumppani, jonka kanssa alan tarpeet ja viranomaisten ohjeet saatiin sovellettua toimiviksi.”

Korona-aika on tiivistänyt raviratojen ja Hippoksen keskinäistä toimintaa. Ratojen toimitusjohtajien etäkokous pidetään nyt viikoittain, ja siihen osallistuu myös keskusjärjestön edustajia.

Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula ja Minna Mäenpää pitävät kumpikin keskusteluyhteyttä oleellisena koko lajin kehittymisen sekä työn tehokkaan organisoinnin kannalta.

”Radoilla on uusia toiminnanjohtajia, jotka saavat kokeneemmilta tukea”, Rehula sanoo.

Samalla tietyt vastakkainasettelut ovat lientyneet. Yhteinen tekeminen on nyt vahvempaa, arvioi Mäenpää.

Lue lisää

Lisäbudjettineuvottelut päättyivät: Yritysten kustannustukeen 410 miljoonaa euroa lisää, koronarokotteeseen 90 miljoonaa

Hallitus neuvottelee akuuttien koronatoimien lisärahoista – "Menojen taso hieman vajaa miljardi"

Ravintolat tarvitsevat räätälöityjä ratkaisuja