Hevoset

Juha Rehula perää tulevaisuustalkoita: "Onko kukaan miettinyt, mitä on hevosala kymmenen vuoden päästä?"

Hevoset 25.07.2018

Raviurheilun hyväksyttävyys, rahapelimonopolin uusiminen ja eri sukupolvien kiinnostus lajiin pyörivät Suomen Hippoksen uuden puheenjohtajan mielessä.


Carolina Husu
Jokimaan Suur-Hollola-viikonloppuna reilun kuukauden puheenjohtajan Juha Rehula sai onnitteluja mutta myös suoraa palautetta. Käsiohjelman lukuun jäi aikaa vain hetkittäin.

"Arki kyllä pyörii niin hevosyrityksissä, kasvattajilla, raviradoilla kuin keskusjärjestössäkin", summaa opetteluvaiheen ajatuksiaan Suomen Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula.

Keskustan kansanedustaja valittiin raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestön johtoon toukokuun lopussa.

"Hevosihmisten elämässä on muitakin arvoja kuin saada se viimeinen euro pois. Hevonen on se tärkein", hän luonnehtii.

Hyvä esimerkki on valmentaja Jouni Miettinen, joka Suur-Hollola-viikonloppuna laittaa voittajahaastattelussa hevosensa pitkäaikaisen kehityksen sen edelle, ylletäänkö ehkä Kunkkareihin kisaamaan jo ensi vuonna.

Politiikan ja erilaisten järjestökentän luottamustoimien rutinoimaa Rehula on silti hämmentynyt.

"Mitä ala on vuosina 2025–2030? Onko sitä pohdittu? Miten pystytään maksamaan palkintoja, miten kasvattaminen kannattaa ja ovatko paikat ja olosuhteet kunnossa, että on missä suomalaiset voivat tulla nauttimaan hevosista?"

Kun ala työllistää tuhansia ihmisiä ja harrastajia, tarvitaan pitkän tähtäimen suunnittelua. Ilman uskoa tulevaisuuteen ei tapahdu hevoskasvatusta, jonka aikajänne on 3–7 vuotta, eikä ilman sitä tehdä investointeja yrityksissä eikä radoilla.

Vuonna 2025 hevosurheilun tulee myös edelleen olla laajasti hyväksyttyä yhteiskunnassa.

Keväällä selvitettiin ulkomailla väärin menettelyin tunnistettuja ravurivarsoja. Sotku on Juha Rehulan mukaan esimerkki tilanteesta, jossa yhteiskuntakelpoisuutta on mitattu. Mittaaminen jatkuu edelleen, mikäli käräjälaitos päättää ottaa eräiden kasvattajien valitukset tutkintaan.

"Tässä ei ole syytä pistää säkkiä päähän – päinvastoin, sillä tapahtuu asioita, jotka eivät vastaa yhteisesti sovittuja toimintatapoja ja sääntöjä. Sellaisista tilanteista pitää päästä jatkossa eroon."

Raviurheilun hyväksyttävyys on myös välttämätön, jottei jouduta kiistelemään, minkä verran Veikkauksen hevospelituotoista tulee jatkossa hevostaloudelle.

Suomen pelimonopolillekin on EU:n hyväksyntä vain vuoteen 2020 asti. Arpajaislainsäädäntöä työstetään siksi jälleen.

"Yksi osa on vastuullisen pelaamisen korostaminen. Kun halutaan säilyttää monopoli ja edunsaajien tuotot vähintään nykyisentasoisina, siinäkään ei saa mennä ojasta allikkoon", Rehula pohdiskelee.

Rehulan hevostausta liittyy kimppahevosiin sekä yhdeksään vuoteen Jokimaan raviradan johtokunnassa, jotka ajoittuvat vuosituhannen taitteen molemmin puolin.

"Tulin raveihin ensi kertaa syksyllä 1992. Samat ohjastajat ovat tänäänkin radalla. Katsoin myös, ovatko Hippoksen valtuuskunnassa samat nimet kuin parikymmentä vuotta siten. Onneksi näin ei ole."

Rehula korostaakin samaa kuin SRL:n tuore toimitusjohtaja Pekka Törmälä. Jotta pysytään mukana eri harrastusten välisessä kilpailussa ihmisten ajasta, on tärkeää, että hevossektori houkuttaa tasaisesti eri sukupolvia.

Radoilta ja hevosalalta puuttuvat nelikymppiset. Ammattilaisissakin heitä on suhteessa vähemmän.

"Yksi positiivisimpia kehityksiä alalla on kaksikymppisten joukkomarssi ohjastajiksi ja muiksi ammattilaisiksi. Ja mikä parasta, omistajissa, valmentajissa ja ohjastajissakin on myös yhä enemmän naisia."

Lue myös: Juha Rehulasta Hippoksen uusi puheenjohtaja: "Kotipesä kuntoon"

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT