Hevoset

Ylivieskassa valmistaudutaan uuteen suurkilpailuun

”Ruunakunkkareista” tehdään perinne.
Antti Savolainen
Ylivieskassa ravataan 10.–11. elokuuta uusi suurkilpailu kylmäveriruunille. Ilkka Soronen lupaa tehdä "Ruunakunkkareista" perinteen. Maaseudun Tulevaisuus on tapahtuman yhteistyökumppani.

Ylivieskassa ravataan ensi viikon perjantaina ja lauantaina uusi suurkilpailu kylmäverisille. Sen virallinen nimi on Malja-Kruunajaiset, mutta ruunille rajattu kilpailu kulkee kansan suussa jo nyt Ruunakunkkareina.

Kilpailuun mukaan pääsevät valitaan tämän vuoden voittosumman, kilometriajan ja valitsijaraadin näkemyksen yhteistuloksena. Lisäksi käytössä on kolme villiä korttia.

Kilpailussa ajetaan perjantai-iltana mailin ja lauantaina 2 600 metrin ryhmäajo. Kokonaiskisan voittaa nopeimman kokonaisajan kahdella matkalla juossut. Lähtöradat arvotaan avausmatkalle ja toiselle matkalle startataan käänteisessä järjestyksessä, eli mailille numerolla yksi lähtenyt saa radan 12. Osalähdön voitosta kuittaa 10 000 euroa. Lisäksi kokonaiskilpailun voittaja saa 6 000 euron arvoiset Finn-Tackin kilpakärryt. Täydellisellä onnistumisella voi siis ansaita 26 000 euron palkintopotin.

Kilpailu on herättänyt hyvien ruunien taustajoukkojen huomion jo aikaa sitten. Muun muassa Polaralla tähdätään Ylivieskaan tosissaan. Suosioon vaikuttaa hyvän palkintotason lisäksi se, että Kuninkuusravit on rajattu pelkästään siitokseen hyväksytyille hevosille.

”Kukaan ei ole aiemmin tätä tehnyt, joten yleisömäärää ei uskalla alkaa arvailemaan. Alueelle mahtuu helposti 10 000 ihmistä kerralla”, ravikeskuksen toiminnanjohtaja Ilkka Soronen sanoo ja esittelee samalla liikennejärjestelyjä, radan etukaarteen reunalla sijaitsevaa picnic- ja camping-aluetta ja uutta valjastuskatosta.

Hän painottaa, että Ruunakunkkareiden myötä pyritään luomaan uutta, ei jakamaan jo jotain toisaalla valmiina olevaa. Valtakunnallisesti ajatellen ravipäivien määrää ei voi lisätä, mutta laatuun voi panostaa.

”Nyt on ensimmäinen kerta, mutta ehdottomasti teemme tästä vuosittaisen perinteen ja kehitämme tätä.”

Festari-henkisille kävijöille Sorosella on valmis paketti.

”Tuohon etukaarteen campingiin kun tulee vaunulla tai autolla viikonlopuksi, niin 20 metrin säteellä on olut- ja Toto-pelipiste, sekä perjantain iltajuhla maneesissa. Aamupalaa saa katsomosta, suihkukontti ja vessat tuodaan viereen.”

Kilpailun idea syntyi jo reilu vuosi sitten radan hallituksen varapuheenjohtajan Esa Aunolan toimesta.

Matkan varrella jalostunut ajatus on saanut taakseen sellaista tekemisen meininkiä, että Sorosta kuunnellessa tulee väkisin mieleen, olisiko Ruunakunkkareista jollain aikavälillä jopa kansainväliseksi kilpailuksi. Ruotsalaiset ja norjalaiset vieraat olisi mielenkiintoista kohdata maaotteluhengessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuopion Sorsasalon raviradan varikkoalueella hyörii ravien aikana useita vihreäpukuisia henkilöitä: "Katsotaan, että kaikki sujuu ja hoidetaan mahdollisia ongelmatilanteita"

MT Ravit: Tätä miestä ei voittajaseremonioissa näy vaan häntä saa etsimällä etsiä – Aimo Vuorisalo: "Hevosethan siellä juoksee"

Ylivieskaan rakennetaan uusi kirkko tuhopoltetun tilalle – työt voivat alkaa syksyn aikana