Näin MT:n lukijat vastasivat Korona-ajan mummola -kyselyyn – tunteet myrskyävät ja ikävä kalvaa: "Kyllä välillä joutui ikävästä itkeä tirauttamaan" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Näin MT:n lukijat vastasivat Korona-ajan mummola -kyselyyn – tunteet myrskyävät ja ikävä kalvaa: "Kyllä välillä joutui ikävästä itkeä tirauttamaan"

Kyselyyn vastanneet isovanhemmat ovat tavanneet lapsenlapsiaan kaikissa mahdollisissa ulkokohteissa pihoista puistoihin ja metsistä grillikatoksiin.
Piirrokset: Jukka Pasonen, Kuva: Markku Vuorikari / Kuvitus: Juho Leskinen
Korona-ajan mummola -kyselyyn vastanneiden isovanhempien vastauksissa toistuvat hyvä käsihygienia, turvavälit ja etäyhteydenpito.

Maaseudun Tulevaisuus kysyi lukijoiltaan kesäkuun alkupuolella, miten korona-aika on vaikuttanut isovanhempien ja lastenlasten tapaamisiin.

Korona-ajan mummola -nimiseen kyselyyn vastasi 65 isovanhempaa.

Kyselyyn vastanneista 88 prosenttia oli tavannut lapsenlapsiaan myös poikkeustilan aikana. Kuusi prosenttia vastaajista ei ollut tavannut lapsenlapsiaan koronakevään aikana mutta aikoi tavata kesän aikana. Loput kuusi prosenttia ei ollut tavannut lapsenlapsiaan eikä toistaiseksi aikonutkaan tavata.

Noin kolmessa neljäsosassa vastauksista mainitaan tavalla tai toisella käsihygienia. Käsiä pestään ahkerasti ja huolellisesti, eikä alkoholipitoisia käsihuuhteita säästellä.

"Käsidesiä on autossa, kassissa, vessassa ja keittiössä. Saippua ei saa loppua lavuaarien luota."

Yli puolessa vastauksissa mainitaan tavalla tai toisella turvavälin pitäminen. Kyselyyn vastanneet isovanhemmat ovat tavanneet lapsenlapsiaan kaikissa mahdollisissa ulkokohteissa pihoista puistoihin ja metsistä grillikatoksiin.

Myös lastenlasten juhlat on järjestetty ulkona.

"Vanhin lapsenlapseni sai valkolakin tänä keväänä, ja olimme kummien kanssa juhlistamassa tapausta ulkosalla heidän kotonaan kaikkia hygieniaohjeita noudattaen."

Vaikka valtaosa vastaajista oli tavannut lapsenlapsiaan myös rajoitusten aikana, tapaamistavat osoittautuivat vastausten perusteella hyvin erilaisiksi.

Osa kyselyyn vastanneista isovanhemmista asuu lähellä lapsenlapsiaan tai jopa samassa taloudessa. Eräs vastaaja kertoo, että koko monisukupolvinen perhe on vähentänyt muita sosiaalisia kontaktejaan mutta ei isovanhempien tapaamista.

Eristyksissä eläminen saa tunteet mylläämään. Useilla vastaajilla on kova ikävä, eikä itkultakaan ole vältytty. Turvavälien pitäminen tärkeinä päivinä, kuten äitienpäivänä, nostaa tunteet pintaan.

"Itku tuli, kun kävivät rapussa puoli kerrosta alempana virpomassa ja äitienpäivänä tuomassa kukkia."

"Erilleen ajaminen on tapa kiduttaa, ja se särkee sydämeni, miten suurin osa suomalaisista on näin tehnyt."

Turhautuminen ja harmistus näkyvät useiden isovanhempien vastauksissa riippumatta siitä, ovatko he tavanneet lapsenlapsiaan vai eivät. Maailmanlaajuinen pandemia on asia, jonka edessä moni tuntee voimattomuutta.

"Mitä muuta tässä voi tehdä, kuin vain odottaa nuorten naisministerien joskus muistavan, että tämäkin kansanosa on olemassa. Annetaan vain ymmärtää, pysykää koloissanne ja olkaa hiljaa."

"Eristäytyminen on kaiken kaikkiaan negatiivista. Kunto ja vireystaso laskevat huimaa vauhtia. Yksin ollessa lässähtää."

Monet vastaajat toivat esille yhteydenpidon ääni- tai videopuheluilla ja postitse. Vaikka nykyteknologia helpottaakin yhteydenpitoa, osa vastaajista kokee, että etäyhteydenpito ei korvaa kasvokkain tapaamista.

"Pienet pojat lähettivät äitinsä avustuksella mummille ja papalle kirjeitä tekemisistään ja piirustuksia. Onneksi somen kautta pystyi ottamaan videoyhteyttä. Kyllä välillä joutui ikävästä itkeä tirauttamaan."

"Vanhemman lapsenlapsen kanssa voi keskustella arkisista asioista videopuhelussa, mutta nuorempien lastenlasten kanssa keskustelut eivät ole luontevaa tapaamista."

Kursivoidut kohdat ovat katkelmia MT:n Korona-ajan mummola -kyselyyn tulleista vastauksista.

Lue lisää

Tönniesin teurastamosulku voi pitkittyä Saksassa

THL: Risteilyillä useita tilanteita, joissa matkustajat altistuneet koronavirukselle – kaksi perhetta karanteenissa

Neljä uutta koronavirustartuntaa todettu vuorokauden aikana

Koronakevät laittoi parisuhteet testiin: osa sai aikaa yhdessäoloon, toisten vuorovaikutuksesta tuli myrkyllistä – asiantuntija varoittaa pitkäaikaisesta pettymyksen tunteesta