Ihmiset & kulttuuri

Katso video ryysiksestä: Syyslomalainen törmäsi Kuusamon karhunkierroksella jonoihin – väkeä kuin pipoa

Matkustusrajoitukset ovat lisänneet kävijämääriä myös pohjoisen kansallispuistoissa.

Oulussa asuva Meri Leinonen matkasi Kuusamoon Pienen karhunkierroksen vaellusreitille hoksaamatta, että samaan viikkoon osuvat eteläisen Suomen koululaisten syyslomat.

Hän julkaisi Facebookissa videon, jossa ihmiset jonottavat metsässä Myllykosken sillalle.

"Ihmiset halusivat joko kokea Myllykosken sillan, tai sitten he eivät hoksanneet, että sen voi myös kiertää. Me kiersimme toiseen suuntaan, ja siellä olikin väljää."

Leinosen seurueella oli tarkoituksena kiertää joku toinen päivä Pieni karhunkierros kokonaan, mutta ryysiksen nähtyään he päättivät suunnata vähemmän tunnetuille vaellusreiteille. Somessa on suositeltu muun muassa Valtavaaraa tai Ristikalliota.

"Ehkä ihan hyväkin, että kävi näin. Tulee lähdettyä johonkin muuhun kuin noin ikoniseen ja turvalliseen paikkaan. Näin ummikkona retkeilijänä karhunkierros on ehkä turhankin helppo valita kohteeksi. Tuolla kun on lukuisia muitakin reittejä ja metsää tallusteltavaksi", Leinonen pohtii.

Metsähallituksen Luontopalveluiden viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist kertoo, että koronavuoden matkustusrajoitukset ovat tuoneet kävijöitä Pohjois-Suomen kansallispuistoihin.

"Syyslomaviikolla on aina paljon päiväretkeilijöitä eteläisessä Suomessa. Sen sijaan Pohjois-Suomessa syyslomaviikko ei ole perinteisesti ollut niin kiireinen, mutta tänä vuonna on. Mökkien vuokraajat raportoivat samaa."

Kansallispuistojen alueilla on muodostunut jonkin verran ongelmia liikenneruuhkista.

"Metsähallitus ei yksin voi ratkoa sen kaltaisia ongelmia, vaan siihen tarvitaan yhteistyötä esimerkiksi kuntien kanssa. Siten voidaan lisätä joukkoliikennettä kansallispuistoihin. Tästä on hyvä esimerkki Turusta, jossa Turun föli-bussi on vienyt väkeä Kurjenrahkan kansallispuistoon."

Vantaalla Metsähallitus on ratkonut kaupungin kanssa Sipoonkorven kansallispuiston pysäköintiongelmia.

Välittömänä apukeinona Metsähallitus on lisännyt liikenteen ohjausta ruuhkaviikonloppuina.

Kansallispuistojen kävijälaskurit luetaan kahdesti vuodessa. Tammi- ja heinäkuun välillä kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat 20 prosenttia edellisvuodesta yhteensä 2,4 miljoonaan kävijään. Kasvua tapahtui huolimatta siitä, että Uudenmaan rajat olivat osan ajasta kiinni, kuten myös monet hotellit ja ravintolat.

Rosqvistin mukaan Metsähallituksessa iloitaan siitä, että yhä useampi suomalainen on löytänyt kansallispuistot lomakohteiksi.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Retkeilijät työmaiden riesana kansallispuistoissa – osa ei piittaa edes kylteistä ja varoitusnauhoista

Poliisi: Metsästäjän epäillään ampuneen vahingossa maastopyöräilijän Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella

Ruotsin Kebnekaiseen hylättiin yli sata telttaa kesän aikana – roskaavatko Suomen retkeilijät yhtä röyhkeästi?

Painu suolle! – Pieni Valkmusan kansallispuisto Kymenlaaksossa vie syyslomalaisen lappimaisiin maisemiin