Ihmiset & kulttuuri

Martta Wendelinin kansikuvat vievät leppoisan arjen tunnelmaan maaseudulla - "Teokset ovat erityisen ajankohtaisia tänä aikana, kun monet ihmiset etsivät juuriaan"

Tampereen museokeskus Vapriikissa on esillä Martta Wendelinin Oma Koti- pienoisnäyttely 31.8.-31.10.2021.
Kari Salonen
Keräilijä Kari Elkelä on haalinut Martta Wendelin kuvittamia Oma Koti -lehtiä vuosien varrella kirpputoreilta ja divareista. Wendelinin oma elämä ei ollut yhtä idyllistä hänen piirtämissään kansikuvissa: kuvittajan palkka ei riittänyt talolainan lyhentämiseen ja hänen kotinsa pakkohuutokaupattiin.

Kuvataiteilija Martta Wendelin maalasi kaikki kansikuvat Oma Koti -lehteen, joka ilmestyi vuosina 1931–1934. Nyt hänen kansitaidettaan on esillä Tampereen museokeskus Vapriikissa, jossa nähdään lähes kaikki Oma Koti- lehden kannet.

"Kuvituksissa nähdään hyvin rauhallisia ja leppoisia maaseutuaiheita, joissa korostuu työteliäs mutta onnellinen arki. Äitiys, lastenhoito, koti- ja maataloustyöt näkyvät teoksissa. Teokset antavat kuvaa siitä, miten ennen vanhaan on töitä tehty. Esimerkiksi maatalouskoneiden tilalla oli hevosia", kertoo näyttelyn koonnut keräilijä ja filosofian tohtori Kari Elkelä.

Wendelin maalasi teokset naistenlehteen. Todennäköisesti sen vuoksi kuvitusten hahmot olivat naisia ja lapsia lukuun ottamatta muutamaa hevosmiestä, Elkelä jatkaa.

Hän on kerännyt Wendelinin teoksia vuosien varrella kirpputoreilta ja divareista.

"Teokset ovat erityisen ajankohtaisia tänä aikana, kun monet ihmiset etsivät juuriaan ja myös sukututkimus on hyvin suosittua. Monet tahtovat tietää vanhempiensa ja esivanhempiensa elämästä ja jollain tavalla palata lapsuuteen."

Wendelinin kuvitukset ovat Elkelän mielestä elämäniloisia. Hän uskoo, että juuri sen takia ihmiset niistä pitävätkin.

"Rudolf Koivu oli Wendelinin aikalainen ja molemmat olivat aikansa kärkinimiä kuvittajina. Wolfin teokset ovat kuitenkin taianomaisempia ja luovempia kuin Wendelinin, jonka maalaukset ovat puolestaan arkisempia ja lämminhenkisempiä."

Visuaalista viestintää hallitsivat viime vuosisadan alkupuolen aikakauslehdissä kansimaalaukset. Värivalokuvat korvasivat kuitenkin 1950-luvulta alkaen maalauskannet.

Oma Koti -lehti perustettiin vuonna 1931 kilpailijaksi suuren suosion saavuttaneelle Kotiliesi -naistenlehdelle, joka oli aloittanut toimintansa kaksitoista vuotta aiemmin.

Martta Wendelin maalasi myös Kotiliesi-lehteen kansia. Kuvitukset molempiin lehtiin olivat hyvin samankaltaisia, maalaisromantiikkaa tihkuvia.

"Oma Koti- lehden kuvitukset erosivat Kotilieden kuvituksista vain siinä, että niissä ei ollut uskonnollisia elementtejä. Todennäköisesti Oma Koti -lehden kustantaja ei tahtonut hengellistä aihepiiriä lehteen", arvelee Elkelä.

Myöhemmin Oma Koti- ja Kotiliesi- lehdet yhdistettiin. Wenden teki kansikuvituksia Kotilieteen 1950-luvulle asti.

Kuvittajan palkkiot eivät olleet Wendelin elinaikana häävejä.

"Wendelin otti talolainan Helsingin Puu-Käpylästä ostamaansa taloon. Lama-aikana hänellekin kävi niin huonosti, ettei pystynyt maksamaan lainaa. Talo pakkohuutokaupattiin kolme vuotta myöhemmin. Tämä kertoo siitä, että kuvituksilla ei saanut hirveitä rahoja, vaikka hän olikin kuvittajien kärkinimiä Suomessa ja teki töitä isoille kustantajille."

Martta Wendelin (1893–1986)

  • Kotoisin Kymin Karhulasta, asui suuren osan elämästään Helsingissä ja Tuusulassa.
  • Tunnetaan erityisesti kuvittajana.
  • Kuvitti sekä lehtien että kirjojen kansia.
  • Maalasi myös kauniita joulukortteja, joita myydään nykyisinkin uuspainoksina.
Lue lisää

Matti vei morsmaikkuehdokkaat tanssimaan, 52-vuotias Minna johdatti miehen suurten kysymysten äärelle – "Olitko ihan vakavissasi, että pitäisi lapsia hankkia?"

Pfizerin ja Biontechin koronarokote osoittautunut turvalliseksi 5–11-vuotiailla, valmistajat kertovat

Kouluterveyskysely: Yhä useampi nuori kärsii ahdistuneisuudesta ja yksinäisyydestä

Omistajien etätöistä työpaikoille siirtyminen on lemmikille uuden oppimista