Kantri

Kun rypsin siemenestä puristuu pehmeä öljy, jäljelle jäävää puristetta menisi kaupaksi enemmänkin – korvaisi rehuna tuontisoijaa

Pieni rypsin siemen käytetään ihan kokonaan. Jopa jämäöljylle on markkinat.
Kari Salonen
Rypsiä viljellään vain harvoissa maissa. Suomessa sen viljelyala on vaihdellut eri vuosina.

Rypsin siemen on pienempi kuin nuppineulanpää. Kun siemeniä murskaa kämmenenpohjassa, niistä voi haistaa kaalin tuoksun, sillä rypsi kuuluu kaalikasvien sukuun, samoin kuin rapsikin.

Yhdessä siemenessä on öljyä 42–46 prosenttia. Kylmäpuristuksessa siemen puristetaan rikki ja öljy tulee ulos. Kolmesta litrasta siemeniä saadaan noin litra öljyä. Lopusta tulee puristetta, joka myydään valkuaisrehuna karjalle.

Suomessa haluttaisiin lisätä kotimaisen valkuaisrehun osuutta ja vähentää tuontisoijaa. Rypsipuriste olisi soijalle hyvä vaihtoehto: kotimainen ja suunnilleen saman hintainen.

"Rehua menisi kaupaksi enemmänkin, mutta pitäisi pystyä myymään enemmän öljyä, että syntyisi myös puristetta. Kilpailu on kuitenkin kiristynyt, kun markkinoille on tullut niin paljon erilaisia öljyjä", Tapio Pärssinen Kankaisten Öljykasveista sanoo.

Säiliön pohjalle jäävä öljy menee myös eläimille. Pari prosenttia öljyä muun rehun joukossa sitoo pölyä etenkin navetassa tai kanalassa ja öljy on kanoille hyvää muninnan alkuvaiheessa.

Onpa jämäöljyä käytetty myös oman tehtaan lämmitykseen, kun lämmitysöljyn hinta on ollut korkea.

Jokin aika sitten eräs asiakas visioi, että rypsipuristeista voisi kehitellä ihmisillekin energiapatukoita. Suklaaseen kastettuina ne voisivat hyvinkin tehdä kauppansa.

Lue vielä:

Mitä rypsin ja rapsin viljelystä pitäisi tutkia? –öljykasvihanke etsii ideoita koetoimintaan

Lue lisää

Joutsenolainen viljelijä vie luomurypsinsä Saksaan – 1,5–kertainen hinta ja ostaja maksaa rahdin

Katso video: 55 rekkakuormallista rapsia yhdellä kertaa – Saimaa antaa rehutehtaalle mahdollisuuden hankkia raaka-ainetta vesiteitse

Puimurit lähtivät pelloille, sadon määrä ja laatu vaihtelevat

Rypsinviljely on tekniikkalaji – isokyröläinen viljelijä menestyy huolellisen kylvön ja mehiläisten avulla