Kantri

Video: Seinäjoen luistelevat jokisonnit ovat ainutlaatuisia Euroopassa – kaikki lähti tyttärien kuskaamisesta

Kantri 14.02.2017

Äijäluistelijat haluavat kannustaa poikia taitoluistelun pariin.


Johannes Tervo
Seinäjokinen miesten muodostelmaluistelujoukkue River Bulls joutuu kilpailemaan naisten kanssa, sillä miehillä ei ole omaa sarjaa.

Euroopassa tai kenties koko maailmassa ei ole toista kilpailevaa miesten muodostelmaluistelujoukkuetta River Bullsin lisäksi. On hämmentävää, että tällainen porukka löytyy juuri Seinäjoelta.

"Olemme kyllä kuulleet huhua, että 80-luvulla Göteborgissa olisi ollut miesten muodostelmaluisteluryhmä, mutta mitään tietoa nykyisistä joukkueista ei ole", kertoo joukkueen kapteeni Petteri Laamanen.

”Myös Helsingissä on tällä hetkellä pelkästään miehistä koostuva muodostelmaluistelujoukkue, mutta toistaiseksi joukkueen koko ei ole riittänyt siihen, että olisivat päässeet kilpailuihin asti.”

Joukkueessa on oltava vähintään 12 luistelijaa. Lisäksi kisoihin on aina varattava varaluistelijoita.

Joukkueen syntytarinan takana ovat oikeastaan tytöt. Idea miesten muodostelmaluistelujoukkueesta virisi, kun isät kuskasivat lajia harrastaneita tyttäriään treeneihin.

”Ajatus, että isätkin luistelisivat, saattoi ensin naurattaa, mutta aika pian isät innostuivat. Isien ja tyttärien yhteinen harrastus kuulosti kivalta”, Laamanen muistelee kahden ja puolen vuoden takaista alkutaivalta.

River Bullsin riveissä on viisitoista jäsentä. Melkein kaikilla on muodostelmaluistelua harrastavat lapset.

”Meistä useimmilla ei ollut taustalla edes jääkiekkoharrastusta. Luisteleminen on opeteltu hyvinkin alkeista. Vieläkin on eniten tekemistä ihan perusluistelussa.”

Laji on miehille erikoinen, mutta River Bulls toivoisi olevan toisin.

”Haluamme kannustaa poikia taitoluistelun pariin. Poikia ja miehiä toki on mukana, mutta laji kärsii ennakkoluuloista. Poikia saatetaan kiusata luisteluharrastuksesta. Pojat pelaavat lätkää, tytöt taitoluistelevat -ajattelu on tiukassa”, Petteri Laamanen harmittelee.

Kun River Bulls rynnistää jäälle, ei näyssä ole mitään tyttömäistä. Hyvällä syyllä voidaan käyttää nimitystä äijäluistelu.

Joukkue korostaa maskuliinisuutta myös asu- ja musiikkivalinnoilla. Toimintaelokuvan tunnusmusiikki ryydittää kuluvan kauden kisaohjelmaa.

Lue lisää 15.2. ilmestyvästä Kantrista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit