Koneet & autot

Lähi-Tapiola tutki: Joka kolmas suomalainen on pelännyt kuljettajan kyydissä

Asiantuntija kritisoi nykykuskeja siitä, että he eivät halua kehittää omia ajotaitojaan tai päästä irti pinttyneistä tavoistaan.
Juho Leskinen
Lähi-Tapiolan teettämän Arjen katsaus -tutkimuksen kyselyyn vastanneista 32 prosenttia kertoo joskus tunteneensa pelkoa, siksi että kuljettaja otti tarpeettomia riskejä.

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan tekemän selvityksen mukaan lähes kolmannes suomalaisista on joskus pelännyt kuljettajan käytöstä tai ajotapaa ollessaan tämän kyydissä.

Lähi-Tapiolan teettämän Arjen katsaus -tutkimuksen kyselyyn vastanneista 32 prosenttia kertoo joskus tunteneensa pelkoa, siksi että kuljettaja otti tarpeettomia riskejä. Lähes yhtä paljon huolta ovat aiheuttaneet kuljettajan ajama ylinopeus tai muuten kova vauhti sekä kuljettajan kännykän käyttö ajon aikana.

"Liian lähellä edessä ajavaa ajaminen ja esimerkiksi vaaralliset ohitukset maanteillä ovat kuitenkin valitettavasti arkipäivää ja se huomioiden ei ehkä ole yllätys, että moni pelkää kyydissä", Lähi-Tapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen kommentoi tutkimustulosta tiedotteessa.

Niemisen mukaan kuljettajan paikalla istuessaan ihminen ehkä ajattelee, että hän voi hallita tilanteet, vaikka vieressä tai takapenkillä istuvat ajattelevat aivan toisin. Toisaalta voi myös olla niin, että kun tällainen liian lähellä ajava kuljettaja laitettaisiin samaan tilanteeseen toisen kyytiin, hän alkaisi pelätä.

"Kuljettajan paikka voi siis tuoda harhakäsityksen siitä, että mitään ei satu, koska minä itse kuitenkin hallitsen tämän", Nieminen sanoo.

Saman selvityksen mukaan 38 prosenttia suomalaisista on myös sanonut autossa joskus ääneen, että kuljettajan käytös tai ajotapa pelottaa. Lähi-Tapiolan johtava asiantuntija pitää tutkimustulosta huolestuttavana. Hän pohtii, tuudittavatko nykyaikaiset autot kuljettajia liialliseen turvallisuuden tunteeseen, kun ne joka tapauksessa ovat mukavia ja helppoja ajaa.

"Uusi tekniikka tuo lisää turvallisuutta, mikäli ajotapa säilyy entisellään. Jos nostamme nopeutta tai muutamme käyttäytymistä, tekniikan tuoman turvallisuushyöty katoaa kokonaan", Nieminen muistuttaa.

Nieminen kritisoi nykykuskeja siitä, että he eivät halua kehittää omia ajotaitojaan tai päästä irti pinttyneistä tavoistaan.

"Omien liikennetaitojen jatkuva kehittäminen ja parantaminen taitaa olla ihmisille liian vieras ajatus. Jos muutamaan vuoteen ei ole sattunut mitään, ihminen tyytyy siihen ja ajattelee, että kaikki menee hyvin jatkossakin"

Arjen katsaus -tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi 1001 suomalaista, jotka edustavat maamme 15-74-vuotiasta väestöä. Kysely tehtiin 27.4.–4.5.2018 välisenä aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Huolestuttava ilmiö: Yli puolet eläkeikäisistä ei tee mitään, vaikka huomaisi kuljettajansa olevan kännissä

Liikenneturmissa kuollut tänä vuonna jo 75 ihmistä – pelkästään viime kuussa kuoli 18

Pääkaupunkiseudun kehyskunnat vaativat kasvavien kaupunkiseutujen tarpeiden huomioimista