Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Koneviesti: Oma sulute kotitielle tai panssarimiina maahan minuutissa – tienhoitokalustosta tunnettu FMG kehittää tuotteita myös puolustusvoimien käyttöön

Iisalmelainen FMG valmistaa tuotteita siviilipuolelle kuten tienhoitokalustoa ja perävaunuja. FMG:n tuotekehityksessä on panostettu myös puolustusvälineisiin. Tuotteita on tarjolla kotimaahan, mutta myös vientiponnisteluja on tehty.
FMG:n tuotteista Kioskilla voidaan liikutella kätevästi miinat ja työkalut miinoituspaikalle. Kioskin työkonepari on Kaera, hydraulinen pora. Kuvassa FMG:n myynti ja markkinointijohtaja Niko-Pekka Kyllönen. Kuva: Seppo Pentti
FMG:n tuotteista Kioskilla voidaan liikutella kätevästi miinat ja työkalut miinoituspaikalle. Kioskin työkonepari on Kaera, hydraulinen pora. Kuvassa FMG:n myynti ja markkinointijohtaja Niko-Pekka Kyllönen. Kuva: Seppo Pentti Kuva: Seppo Pentti

FMG:n tuotteista puolustusvoimien käytössä ovat koukkulavaperävaunut olleet jo vuosia. Niiden hankinta puolustusvoimille tuli ajankohtaiseksi, kun materiaalilogistiikka muuttui. Tavarat, kuten a-tarvikkeet, muona, lääkintä, siirtyivät konttikuljetuksiin. Pitkiä taipaleita tavaraa kuljetetaan kuorma-autolla ja viimeinen 20 kilometriä traktorilla. Tällöin kuljetus saadaan toimitettua perille saakka, usein jopa eturintamaan, kun käytössä voi olla talvella myös lumiaura.

Osaan perävaunuista on asennettu alaterä, joilla tasoitetaan kulku-uraa ja edistetään liikettä kokonaisuutena. Alateriä on mahdollisuus asentaa myös aikaisemmin toimitettuihin vaunuihin. Tuotekehitys perävaunuun asennettavasta lanasta pohjautui tarpeisiin siviililaitteissa.

Ivalo-kärkiaura asemien valmisteluun

FMG:n kevään uutuus markkinoilla oli Ivalo ILO350, joka tekee kerta-ajolla kolmen metrin uraa hankeen. Laite on, etenkin paksuun hankeen metsäteille, jäykällä terärakenteella varustettu aura. Siiven sisäkorkeus on 161 senttiä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kärkiauralla saadaan kyllä polku auki esimerkiksi tykistöasemille, mutta sillä on hankala tehdä kääntöpaikkoja”, Jarkko Hyyrönmäki, FMG:n toimitusjohtaja kertoo. ”Nivelaura toimii levennettyjen liittymien ja kääntöpaikkojen aukaisussa, jolloin ei tarvitse useampaa työlaitetta. Jos palataan saamaa reittiä takaisin, saadaan uraa levitettyä kaarteissa pitkille yhdistelmille väljemmiksi.”

Defence-puolustusvälineet

FMG:n uudempaa Defence-mallistoa on hydrauliikalla toimiva jyrsin, Kaera, jolla helpotetaan panssarimiinojen asentamista. Laitteen kanssa on nopea liikkua, kun se on kiinnitetty traktoriin. Laite on suunniteltu koneelliseen suluttamiseen. Kaerassa on jääkairan tyyppinen tappiterillä varustettu jyrsin, joka painuu vähitellen maahan ja maa-aines purkautuu maan pinnalle. Laite painaa 730 kiloa, hydrauliikan tuotto pitää olla 50 litraa minuutissa. Laite on maastossa pitkälti omavarainen, kun mukana pitää työkaluja ja varaterää työkalulaatikossa.

Maksimissaan 40 syviä ja 40 senttiä halkaisijaltaan olevia miinareikiä voidaan tehdä asfalttiin ylimäärin, mutta asettaa suunnitelmallisesti miina vain osaan. Jokainen reikä peitetään, kuten siinä olisi miina. Kyseessä on silloin samalla pelote ja hidaste, johon ajamista karskimpikin kuljettaja hetken miettii.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaera on sovitettavissa traktorin etukuormaimeen, pyöräkuormaajaan tai kuorma-autoon. Mukana traktorissa voidaan kuljettaa miina- ja työkaluvarastoa, jossa on tarvittava miinoitusmateriaali reikään, jolloin yhdistelmä on Kaera & Kiosk. Työryhmään kuuluu kuljettaja ja kaksi jalkamiestä, miinan virittäjä ja peittäjä, jolloin asennustyö on sujuvaa. Kolmistaan saadaan asennettua puolessa tunnissa 30 miinaa, joten sulute valmistuu nopeasti. Kaera on ensimmäinen tuote, joka on kehitetty puhtaasti puolustuskäyttöön.

Kaera on FMG:n panssarimiinojen asentamista helpottava hydraulinen pora.
Kaera on FMG:n panssarimiinojen asentamista helpottava hydraulinen pora.  Kuva: Seppo Pentti

Lue Koneviestin nettisivuilta myös FMG:n tämän vuoden tienhoitokaluston uutuuksista!

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat FMG-artikkelit:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

FMG-tielanassa on sensoreilla varustetut sylinterit, jotka helpottavat lanaustyötä – sensoreiden ansiosta sylinterien asento on tiedossa ja säätö helppoa

FMG TLN570 -tielana on sorateiden virtuoosi – valmistajan suurin lanamalli vaatii ammattitaitoa ja järeää kalustoa

FMG ST16 -vaihtolavavaunu Koneviestin kokeilussa – kiinnostus vaihtolavavaunuja kohtaan kasvaa