Kotimaa

Suomen sotilastiedustelun ensimmäinen julkinen katsaus näkee päivänvalon torstaina

Uutta tietoa sotilastiedustelun tehtävistä, kohteista, suorituskyvyistä ja sotilastiedustelulakien vaikutuksesta tiedustelun toimintaan.
Suuri osa toiminnasta ei ole julkista, mutta sotilastiedustelulaki kuitenkin edellyttää, että yleisistä periaatteista ja toimintatavoista kerrotaan, sanoo Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

Suomen sotilastiedustelu julkistaa torstaina raportin toiminnastaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun sotilastiedustelusta raportoidaan meillä julkisesti.

Katsauksessa kerrotaan muun muassa sotilastiedustelun tehtävistä, kohteista, suorituskyvyistä ja sotilastiedustelulakien vaikutuksesta tiedustelun toimintaan.

Sotilastiedustelun luonteesta johtuen esimerkiksi yksittäisistä tapauksista katsauksessa ei kerrota. Suuri osa toiminnasta ei ole julkista, mutta sotilastiedustelulaki kuitenkin edellyttää, että yleisistä periaatteista ja toimintatavoista kerrotaan, sanoo Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen.

"Verrattuna suojelupoliisiin voi sanoa, että suojelupoliisilla on ehkä hieman suurempi liikkumatila kuin mitä sotilastiedustelulla on kertoa asioistaan", Arhippainen sanoo.

Suomessa siviili- ja sotilastiedustelun laillisuutta valvoo tiedusteluvalvontavaltuutettu Kimmo Hakonen. Valtuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, joka työskentelee yhdessä tietosuojavaltuutetun toimiston kanssa.

Valtuutettu valvoo suojelupoliisin, Pääesikunnan tiedusteluosaston ja Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen toimintaa.

Tiedustelulainsäädäntö otettiin Suomessa käyttöön kesäkuussa 2019.

Lue lisää

Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet suurlähettiläiden paluusta asemapaikoilleen

Elohopea voi nousta 30 asteeseen jo tällä vikolla – alkukesästä saatta tulla jopa ennätyshelteinen

Sote-uudistus mahdollistamassa neuvoloiden ulkoistamisen – THL:n tutkimusprofessori uskoo yksityisten toimijoiden kirittävän julkisia palveluita

Elokuvasäätiöltä 7,8 miljoonan euron tukipotti – muun muassa Selma Vilhusen, Kaisa Rastimon ja JP Valkeapään uudet elokuvat lähtevät tuotantoon