Kotimaa

Varkauden kaupunki valmistelee rikosilmoitusta Attendon Jalava-hoivakodin toiminnasta: Kateissa huumausaineeksi luokiteltavaa kipulääkeliuosta

Attendo irtisanoi hoivakodin johtajan viime viikolla viranomaistarkastuksen jälkeen. Johtajan on kerrottu vaatineen pitkään lisää työvoimaa.
Attendo esitti viraston mukaan tarkastuskäynnin lopuksi selvityksen toimenpiteistä ja korjasi epäkohtia. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Varkauden kaupunki valmistelee rikosilmoituksen tekemistä Attendon hoitokodista Joroisissa. Hoitokoti Jalavassa on kateissa huumausaineeksi luokiteltavaa Oxynorm-kipulääkeliuosta. Asia havaittiin tarkastuskäynneillä.

Jalavan puutteet havaittiin Varkauden kaupungin sosiaalitoimen ja aluehallintoviraston tarkastuskäynneillä tammi- ja helmikuussa. Varkauden sosiaalitoimesta kerrotaan, että pääasia Jalavan puutteissa olivat henkilömitoituksessa ja -rakenteessa esiintyvät epäkohdat.

Kaupungin edustajat käyvät nyt päivittäin valvomassa Jalavan hoitokodin toimintaa. Valvontaa tapahtuu myös öisin.

Itä-Suomen aluehallintoviraston mukaan tarkastuskäynnin perusteella todettiin, etteivät Jalava-hoivakodin henkilöstömitoitus, henkilöstörakenne ja ammatillisuus vastaa asiakkaiden tarpeita eivätkä ole luvan mukaisia.

Aluehallintoviraston mukaan tarkastuskäynnillä jäi epäselväksi, tietävätkö kaikki henkilökunnasta hoito- ja palvelusuunnitelman merkityksen tai mistä sen voisi käydä lukemassa. Ulkoiluun ja viriketoimintaan ei jää perushoivalta aikaa, viraston tiedotteessa todetaan.

Myös lääkehoidon toteutuksessa todettiin puutteita eivätkä yksikön asiakirjakirjauskäytännöt ole asianmukaisia.

Aluehallintoviraston viime viikon tiistaina tekemän tarkastuskäynnin taustalla olivat Varkauden kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta tulleet ilmoitukset ja valvontakäyntien tarkastuskertomusten aiheuttama huoli.

Aluehallintovirastosta kerrotaan, että Attendo esitti tarkastuskäynnin lopuksi selvityksen toimenpiteistä ja korjasi epäkohtia. Se lisäsi yövuoroon toisen koulutetun hoitajan sekä nimesi uuden vastuuhenkilön. Lisäksi seuraavasta päivästä alkaen henkilöstöön lisättiin sairaanhoitaja ja kaksi lähihoitajaa. Sijainti- ja sijoittajakunta valvoo yksikön toimintaa ja yöpartio käy yksikössä öisin.

"Näillä perusteilla aluehallintovirasto katsoi, että toiminta voi toistaiseksi jatkua", avi toteaa tiedotteessaan.

Tarkastuskäynnin jälkeen aluehallintovirasto pyysi kertomansa mukaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimea tekemään yksikön asukkaille terveystarkastukset ja tarkistamaan lääkitykset. Kaikille asukkaille on tehty torstaina terveystarkastus ja myös jatkohoitosuunnitelma on laadittu.

Aluehallintovirasto on pyytänyt Attendoa toimittamaan sille tarpeelliset selvitykset ja lausunnon 22. helmikuuta mennessä.

"Saatujen selvitysten perusteella aluehallintovirasto varmistaa, että edellä mainitut epäkohdat on korjattu pysyvästi, vakituinen vastuuhenkilö on valittu ja henkilöstömäärä on annetun luvan mukainen. Mikäli näin ei ole, aluehallintovirasto harkitsee, mihin valvontatoimenpiteisiin on ryhdyttävä", valvontaviranomainen kertoo tiedotteessa.

Attendon pyörittämä Jalava-hoitokoti nousi valokeilaan, kun MTV kertoi maanantaina, että Attendo irtisanoi hoivakodin johtajan viime viikolla viranomaistarkastuksen jälkeen. Johtajan on kerrottu vaatineen pitkään lisää työvoimaa. Tehy on kertonut riitauttavansa irtisanomisen.

Attendo Jalava on huhtikuussa 2018 Joroisiin avattu asumisyksikkö. Yksikössä on 50 hoivapaikkaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Attendo: Kangasalan hoivakotiin palkattu lisää hoitajia – Avin määräämän uhkasakon osoittamat puutteet korjattu

Aluehallintovirasto: Attendo on korjannut puutteet Rantalan hoivakodissa

Terveystalo kasvoi reippaasti Attendo-kaupan vetämänä