POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Kotimaa

Suomi sai uuden hallituksen – Antti Rinne ei muuta pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan

Uuden hallituksen ministereistä naisia on 11 ja miehiä kahdeksan.
Antti Rinne kuvattuna eduskunnassa tänään. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt eron Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle ja nimittänyt uuden pääministerin Antti Rinteen (sd.) johtaman hallituksen. Uusi hallitus kokoontuu järjestäytymisistuntoon ennen tervehdyskäyntiä presidentin luona.

Eduskunta valitsi aiemmin tänään Rinteen pääministeriksi äänin 111–74. Hänestä tulee ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri 16 vuoteen. Edellisen kerran demaripääministerinä toimi Paavo Lipponen vuonna 2003.

Uuden hallituksen ministereistä naisia on 11 ja miehiä kahdeksan. Ensikertalaisia ministereinä on 11.

Uudet ministerit vannovat hallituksen järjestäytymisistunnossa virkavalan tai antavat virkavakuutuksen sekä antavat tuomarinvakuutuksen ennen tehtävään ryhtymistään. Istunnossa päätetään myös muun muassa ministereiden työnjaosta ja sijaisuuksista.

Rinne tapasi mediaa lyhyesti eduskunnan äänestyksen jälkeen. Hän kertoi, että ei aio muuttaa pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan. Hän sanoi asuvansa kotona Mäntsälässä vaimonsa Hetan kanssa.

Rinne kertoi olevansa neljän viikon hallitusneuvottelurupeaman jälkeen hieman väsynyt, mutta hyvin iloinen.

"Henkilökohtaisesti tuntuu hyvältä lähteä viemään asioita eteenpäin", Rinne kuvaili tunnelmiaan.

Rinne kertoi medialle, että ensimmäinen hallituksen iltakoulu on maanantaina.

"Siellä käydään läpi syvemmin toimintatapoja ja menettelyjä ja mietitään toimintasuunnitelman rakennetta."

Hallituksen iltakoulu on kerran viikossa järjestettävä ministerien epävirallinen kokous, jossa valmistellaan asioita ennen valtioneuvoston yleisistuntoa.

Rinne kertoi myös keskustelleensa presidentin kanssa vuosien mittaan monista presidentin toimivaltaan kuuluvista asioista.

"Luonnehtisin välejämme toimivaksi", hän sanoi.

Huomenna puolestaan on vuorossa eduskunnan puhemiehen vaali, sillä Rinne väistyy paikalta pääministeriyden myötä.

Puhemiehen tehtävästä syntyi erimielisyyttä eduskuntaryhmien kesken. Hallituspuolueet tulkitsivat asian niin, että puhemiehen paikka kuuluu hallituksen toiseksi suurimmalle puolueelle eli keskustalle. Keskusta on tänään yksimielisesti nimennyt entisen pääministerin ja pitkäaikaisen kansanedustajan Matti Vanhasen ehdolle tehtävään.

Perussuomalaiset puolestaan katsoi, että paikka olisi kuulunut eduskunnan toiseksi suurimmalle puolueelle eli perussuomalaisille.

Siitä, mille ryhmälle puhemiehen tehtävä kuuluu, ei ole mitään sääntöä tai lakia. Kyse on vakiintuneista parlamentaarisista käytännöistä. Toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja on valittu puhemieheksi jo pitkään.

Puhemies on maan virallisessa arvojärjestyksessä heti presidenttien jälkeen eli ennen pääministeriä.

Eduskunnassa on varsinaisen puhemiehen lisäksi kaksi varapuhemiestä. Myös heidät valitaan perjantaina. SDP esittää ensimmäiseksi varapuhemieheksi Tuula Haataista.

Perussuomalaiset esittää toiseksi varapuhemieheksi Juho Eerolaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Omistajaohjaukseen tarvitaan ryhtiliike

Antti Rinne: Ilmastokeskustelussa tahallisia väärinymmärryksiä ja pelottelua – lauantaimakkara ja bensa-autot säilyvät

Päättäväinen insinööri voitti Sipilän kikyn oikeudessa – työnantaja ei saanut pidentää työaikaa, kun työaika oli kirjattu työsopimukseen