
Kesälaidun kutsuu laukkaamaan
Kylämäen hevostilan kesälaitumilla orivarsat saavat nujakoida rauhassa ja purkaa energiaansa. Kolmen kuukauden jälkeen palataan kotitalleille vähän enemmän aikuisten hevosten tavoille oppineina.Varsinais-Suomessa Marttilassa sijaitsee talli, jonka kesälaitumille huolitaan 2–3-vuotiaita riehakkaita oreja muunikäisten lajitoverien lisäksi.
”Me olemme yksi harvoista paikoista, joka ottaa vastaan myös isompia körmyjä. Ne ovat vaativampia, koska taistelevat nuoria enemmän”, kertoo talliyrittäjä Elina Kylämäki .
Orien lisäksi laidunpaikkoja on tarjolla tammoille, tammoille varsoineen, astutettavilla tammoille sekä kengällisille käyttöhevosille.
Tilalla on laidunta noin 50 hehtaaria, josta osa on viljeltyä ja osa luonnonlaidunta. Kesälaidunpaikkoja on myyty parikymmentä vuotta.
Tämäkin kesän orilaitumilla kirmaa hevosia, joiden ensimmäinen kesä on kulunut Kylämäen maisemissa emän kanssa kulkiessa.Laidunpaikkoja ostavat sekä ammattilaiset että harrastajat. Kolmen kuukauden paikka maksaa 500 euroa.
Kylämäen tallin yhteydessä on ravintola Unki. Siellä tarjoillaan muun muassa hevosenlihaburgereita.
”Hevosalan ammattilaiset arvostavat niitä ja haluavat maistaa”, Kylämäki kertoo. Sen sijaan nuoriso nyrpistää nenäänsä. Toinen ryhmä, joille hevosenliha ei maistu, ovat ihmiset, joilla ei ole mitään kosketusta hevosiin.
Unkissa voi järjestää juhlatilaisuuksia, joiden tarjoilun asiakas voi päättää itse yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.
”Pitopöydässä on aina tarjolla hevosta, esimerkiksi kylmäsavulihaa tai jääpaistia.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



