Valio ja Yara tutkivat säilörehunurmen ravinteita
Yritykset tutkivat ravinteiden hyödyntämistä säilörehun tuotannossa ja lehmien ruokinnassa.Valio ja Yara ovat aloittaneet yhdessä Luonnonvarakeskus Luken ja Ruotsin maatalousyliopisto SLU:n kanssa tutkimushankkeen, jossa pyritään lisäämään tietoa ravinteiden hyödyntämisestä säilörehunurmen tuotannossa ja lehmien ruokinnassa.
Tutkimushanke on tiedotteen mukaan kolmevuotinen ja sen tavoitteena on maidontuotannon kilpailukyvyn parantaminen.
Säilörehunurmen sato sekä ruokinta- ja säilöntälaatu ovat yritysten mukaan avainasemassa, kun tarkastellaan lypsylehmän tuottavuutta ja tilatason tuotantokustannuksia. Nurmen osuus lypsylehmän ruokinnasta on 50−60 prosenttia kuiva-aineesta, josta esikuivattu säilörehunurmi muodostaa suurimman osan.
”Maidontuotanto on käytännössä nurmen jalostamista. Siksi siihen on panostettava myös tutkimusmielessä riittävästi, ja nyt avautunut yhteistyökokonaisuus on tervetullut mahdollisuus maitosektorilla”, Valion alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen sanoo tiedotteessa.
Yaran markkinointi- ja kehitysjohtajan Jari Pentinmäen mukaan on tärkeää, että ravinteiden käytön hyötysuhdetta voidaan parantaa sekä nurmen että lehmän ruokinnan näkökulmasta.
Kehityspäällikkö Minna Toivakan mukaan suomalaiseen tutkimukseen saadaan uutta näkökulmaa kolmen sadon korjuulla ja sen pohjalta tehtävillä nurmen kasvumalleilla. "Odotan, että saamme tulokseksi entistä parempia suosituksia nurmenviljelyyn ja lehmien ruokintasuosituksiin."
Muodostettava tutkimuskokonaisuus pitää yritysten mukaan sisällään useita eri kenttä- ja ruokintatutkimuksia ja lisäksi merkittävän asiantuntijapanostuksen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

