Kotimaista öljypellavaa huudetaan markkinoille
Öljypellavan kulutus kasvaa, mutta kotimainen tarjonta ei riitä tyydyttämään kysyntää. Pellavaa käyttävät erityisesti leipomoteollisuus ja sen terveellisyyttä arvostavat kuluttajat.Viime vuonna öljypellavaa viljeltiin 1 300 hehtaarilla, mikä ei alkuunkaan riitä kattamaan kysyntää. Tarvittaisiin noin 3 000 hehtaaria, jotta tavanomaisen ja luomuöljypellavan siementuotanto riittäisi.
Suomalainen elintarviketeollisuus käyttää vuodessa noin 3 miljoonaa kiloa pellavansiemeniä, suurin osa niistä kulutetaan leipomoteollisuudessa.
Öljypellavaa tuodaan Kiinasta, Kanadasta, Itä-Euroopasta ja Länsi-Euroopasta.
”Miksi viljellä kasveja, joilla ei ole Suomessa kysyntää ja joita siksi joudutaan viemään ulkomaille? Pellavan menekki on taattu”, painottaa Öljypellavayhdistyksen puheenjohtaja Ville Kauppinen.
Hän muistuttaa, että öljypellavan hinnalla ei spekuloida vaan perushinta on tiedossa jo edellisenä talvena.
Pellava on arvokas välikasvi. Se katkaisee hyvin tautipainetta, koska sillä ei juuri ole tauteja tai tuholaisia, Keskinen kertoo. Juuristo puolestaan kohentaa pellon kuntoa.
Pitkän kasvuajan vuoksi öljypellava sopii parhaiten I ja II viljelyvyöhykkeille, mutta sitä viljellään menestyksekkäästi myös Etelä-Pohjanmaalla viljelyvyöhykkeellä III.
”Mahdollisuuksia on”, Kauppinen kuvailee satomääriä. Kun kaikki toimenpiteet tehdään oikein, satoa voi hehtaarilta saada noin 2 500 kiloa.
htt://www.hyvinvointiapellavasta.fi/tiedostot/pellavaopas.pdf
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


