Poro pärjää Saksankin laitumilla
Thomas Golz toi poronhoidon Saksaan 14 vuotta sitten. Eläimet päätyvät matkailunähtävyyksiksi, tv-tähdiksi ja makkaraksi.”Ilmasto ei ole mikään ongelma. Onhan Lapissakin kesällä 25 astetta lämmintä”, vakuuttaa saksalainen poroisäntä Thomas Golz.
Golzin 35-päinen tokka vaeltelee tavallisesti Itämeren eteläpuolella Koillis-Saksassa. Poroilla on 10 hehtaarin aidattu laidun, jolla kasvaa jonkin verran suojaavaa puustoa.
Viikon ajaksi isäntä toi rohkeimmat eläimistä ihmisten ilmoille, vetonaulaksi Grüne Woche -messuille Berliiniin.
Golz aloitti poronhoidon 14 vuotta sitten.
”Kaikenlaisia eläimiä kasvatetaan. Ihmettelin, miksei kukaan ollut keksinyt kasvattaa poroja.”
Saksan lauhkeasta ilmastosta ei ollut haittaa, mutta muita alkuvaikeuksia kyllä oli. Ensimmäiset porot tulivat Norjasta. Vapaaseen elämään ja villiin ravintoon tottuneet eläimet eivät sopeutuneet pellettiruokintaan.
Villien norjalaisten jälkeen hankitut ruotsalaiset tarhaporot selviytyivät. Ne olivat valmiiksi tottuneet pelletteihin. Samaa rehua Golz hankkii edelleen Ruotsista.
Golz on kokemuksen kautta oppinut porojen menestyksekkään hoidon Saksan oloissa. Hän jakaa tietoa myös tilan verkkosivuilla. Nyt vaivana on pikemminkin kysyntä, jota hän ei pysty täyttämään. Viikon kestävien messujen kolmantena päivänä porosalami on myyty loppuun.
”Väki tulee tänne ja haluaa poroa. Emme koskaan ole myyneet niin paljon kuin nyt. Ensimmäisinä vuosina poro ei kelvannut kenellekään”, isäntä hämmästelee tyytyväisenä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

