Tuottajalle kiitos -stipendejä ideoille ja innovaatoille – rahaa jaettiin kimalaisten kasvattamiselle ja tunnelivadelman viljelyyn
Vaasanin Tuottajalle kiitos -stipendejä haki tänä keväänä 38 viljelijää. Stipendit ovat suuruudeltaan 5 000–10 000 euroa per hakija.
Yksi stipendin saajista on Niina Mayer, joka pitää ylämaankarjatilaa puolisonsa Philipp Mayerin kanssa Lempäälässä. Kuva otettu syyskuussa 2020. Kuva: Sanne KatainenLeipomoyhtiö Vaasan Tuottajalle kiitos -stipendin suurimmat potit saivat Matias Rönnqvist Vaasasta, Niina Mayer Lempäälästä ja Jussipekka Markkanen Tyrvännöstä.
Rönnqvist sai 10 000 euroa ideaansa littyen typen hyväksikäyttöön altakastelujärjestelmässä. Samansuuruisun summan saivat Markkanen, joka kehittää tunnelivadelman viljelyä ja Maeyr, joka käyttää rahoja tilanpidon oppimiskeskukseen.
7 000 euroa sai Nora Mäntysaari Alastarolta kotoperäisten kimalaisten kasvatuksen pilotointiin. Heinolalainen lampuri Pia Parikka sai 5 000 euroa lampaiden seurantapantojen käyttöönottoon perinnebiotoopeilla.
Saman verran rahaa myönnettiin juankoskelaiselle Jouni Rantalalle kuituhamppuisiin aurausviittoihin. Lapinlahdelle Lauri Koistiaiselle meni 3 000 euroa luomumarjojen kasvatukseen ja kehittämiseen.
Kaikkien viljelijöiden haettavissa olevien Vaasanin Tuottajalle kiitos -stipendien saajat valittiin neljättä kertaa. Kevään hakukierroksella hakemuksia tuli 38.
Stipendit jakoi asiantuntijaraati, joka koostuu K-ryhmän, Vaasanin, Lantmännen Agron, MTK:n ja ProAgria Keskusten Liiton edustajista.
”Meille tärkeää on, että stipendit ovat avoimesti haettavissa ja se, että voimme tukea heti alkuvaiheessa olevia ideoita matkalle käytäntöön ja kaupallistamiseen. Meille on tärkeää, että maatalous kehittyy ja voimme olla mukana tukemassa sitä”, sanoo tiedotteessa Vaasanin liiketoimintajohtaja Minna Cousins.
Markkinointi- ja viestintäjohtaja Suvi Anttila ProAgria Keskusten Liitosta kertoo kaikkien hakemusten olleen hyviä. ”Niistä näki selkeän suunnan viljelijöiden arjen työn helpottamiseen ja kannattavuuteen liittyvistä innovaatioista.”
Tuottajalle kiitos -leivät ovat olleet K-ryhmän valikoimissa vuodesta 2015. Jokaisesta Vaasan Ruispalat Tumma herkku -ostoksesta 5 senttiä ohjataan stipedentiin. Pirkka Setsuurista menee 20 senttiä.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




