Ikivanha menetelmä toimii raakavillan puhdistukseen
Villan pesu kuluttaa paljon vettä ja tuottaa ravinteikasta jätevettä. Willatus 2.0 -hankkeessa tutkittiin puhdistamista fermentoimalla.
Raakavillasta irtoaa fermtoinnissa rasvaa ja likaa. Arkistokuva kainuunharmaspässistä. Kuva: Pauliina AnttilaIkivanha mikrobien toimintaan perustuva menetelmä, fermentoiminen, toimii myös villan puhdistamisessa. Fermentoinnissa villan pinnalla luonnostaan esiintyvät, ja tarvittaessa lisättävät, mikrobikannat hajottavat likaa ja rasvaa ilman kemikaaleja.
Fermentointiin tarvitaan vain villaa, vettä ja riittävän suuri läpinäkymätön kannellinen astia. Prosessi käynnistyy luontaisesti, kun villa laitetaan vedellä täytettyyn saaviin, kerrotaan Willatus 2.0 -hankkeen artikkelissa Lammas & vuohi -lehden joulukuun numerossa.
Huoneenlämmössä puhdistuminen kestää artikkelin mukana 5-7 päivää. Siinä ajassa mikrobit hajottavat ja irrottavat villan pinnalla esiintyvää likaa ja rasvaa. Seitsemän päivän jälkeen villan voi nostaa astiasta pois valumaan. Tämä kannattaa tehdä varovasti, huopumista välttäen.
Hankkeessa tehtyjen laboratoriokokeiden tulosten perusteella fermentaatiopuhdistus toimi parhaiten hapettomissa olosuhteissa villan omilla mikrobikannoilla.
Valunut neste kannattaa ottaa talteen, sillä se väkevöityy jokaisen pesukerran jälkeen, mikä tehostaa fermentointia. Seuraava villaerä voi puhdistua jo 2–3 päivässä.
Valutuksen jälkeen villa huuhdellaan varovasti esimerkiksi letkulla tai suihkulla, kunnes vesi on kirkasta.
Hankkeessa tehtyjen laboratoriokokeiden tulosten perusteella fermentaatiopuhdistus toimi parhaiten hapettomissa olosuhteissa villan omilla mikrobikannoilla. Hapellisissa olosuhteissa ongelmia aiheutti home, joten astia tulee sulkea mahdollisimman tiiviisti.
Villaa ei tule fermentoida liian pitkään, sillä puhdistuksen jälkeen mikrobit alkavat hajottaa villakuituja ja heikentää niiden ominaisuuksia. Hankkeen toteuttajat suosittelevat menetelmää etenkin tilakokoluokan kokeiluihin ja heikkolaatuisemman villan puhdistamiseen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



