Iso luomuviljelyala ei vielä takaa luomutuotteiden päätymistä kuluttajille, valikoima ja toimitusketjun sujuvuus ratkaisevat
Ammattikeittiöt eivät ole yleisesti tyytyväisiä nykyiseen luomutuotteiden jalostusasteeseen tai pakkauskokoihin.
Monessa ammattikeittiössä ollaan tyytymättömiä luomutuotteiden jalostusasteeseen tai pakkauskokoihin. Kuva: Jaana KankaanpääLuomutuotteiden tuotantoa, kulutuskysyntää ja vientiä on kasvatettava tasapainoisesti. Näin todetaan kansallisen luomuohjelman tuoreessa päivityksessä.
Luonnosta uudeksi luomuohjelmaksi esiteltiin maa- ja metsätalousministeriön webinaarissa tiistaina. Asia kiinnosti niin paljon, että Teams-keskustelualustan tekninen raja tuli vastaan: 300 mahtui mukaan, osa halukkaista jäi ulos.
EU:n tavoitteena on kasvattaa EU:n luomupeltoala 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen voidaan meillä kyllä päästä, mutta avainasemassa on kysynnän mukainen tuotanto, luonnosta esitellyt maatalousylitarkastaja Leena Seppä totesi.
Luomun kysyntä Suomessa on kasvanut vuosittain lähes 10 prosenttia ja kasvun odotetaan jatkuvan. Luomun osuus vähittäismyynnistä on kuitenkin vasta 2,6 prosenttia.
Luomulla on lastenruuassa neljänneksen ja kananmunissa viidenneksen markkinaosuus, mutta esimerkiksi luomubroileria tai tuoretta luomuleipää on tarjolla niukasti.
Suuri tuotantoala ei takaa luomun päätymistä kuluttajille, luonnoksessa todetaan. Luomumyynti kasvaa tuotevalikoiman parantuessa.
Uudessa luomuohjelmassa painotetaan vahvasti luomun saamista ammattikeittiöihin.
Suomen kansallisessa hankintastrategiassa julkisten keittiöiden luomun käyttötavoitteeksi on asetettu 25 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tämänhetkisen arvion mukaan osuus on 15 prosenttia.
Ammattikeittiöt eivät ole yleisesti tyytyväisiä nykyiseen luomutuotteiden jalostusasteeseen tai pakkauskokoihin, luonnoksessa todetaan. Saatavuus ja toimitusvarmuus eivät aina ole kunnossa.
Ammattikeittiöt eivät välttämättä halua monia sopimuksia eri toimittajien kanssa, vaan mieluiten yhden toimitussopimuksen.
Tukut toimittavat suurimman osan ammattikeittiöiden raaka-aineista, ja niiden valikoimat ratkaisevat. Tuottajat eivät kuitenkaan tunne tukkuporrasta ja yhteistyö näiden tahojen välillä on vähäistä.
Luomutuotanto ei kasva pelkästään kotimaisen kysynnän avulla, vaan viennillä on kasvussa tärkeä rooli, luonnoksessa todetaan.
Suomen luomuviennin arvo on kahdessa vuodessa lähes tuplaantunut. Viennistä suurin osa on puolivalmisteita, joten jalostusastetta pitäisi pystyä nostamaan viennissäkin.
Meillä elintarvikeyritykset ovat pieniä ja niiden resurssit rajalliset, joten yhteistyötä tarvitaan, luonnoksessa korostetaan.
Luomuohjelmaluonnoksen on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle huhtikuussa.
Tiistain webinaarin aineistoon voi tutustua täällä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

