HKScan nykyaikaistaa teurastuslinjan ja leikkaamon Outokummussa
Lihatalo HKScan uudistaa tänä vuonna Outokummun nautateurastamonsa leikkaamon kokonaan ja osan teurastuslinjasta. Tekeillä on myös uusi vastaanottonavetta, johon mahtuu 84 eläintä. Yksittäisen investoinnin euromääräisestä suuruudesta yhtiö ei kerro, ja maakohtaisista investoinneistakin eurot julkistetaan vasta toukokuussa.
Toimitusjohtaja Hannu Kottonen (vas.) ja Outokummun teurastamon tehdaspäällikkö Timo Hakkarainen katsovat tulevaisuuteen luottavaisina. Tehtaan perustamisvuodesta 1989 on noustu 7 miljoonasta lihakilosta viime vuoden 17 miljoonaan nautakiloon, Hakkarainen iloitsee. Kuva: Lari LievonenOutokummun nautateurastamon uudistaminen tarkoittaa parannuksia ainakin henkilöstön työergonomiaan. Lisää vakituista väkeä ei vielä luvata ottaa, mutta vuoden aikana henkilöstön määrä on kasvanut kymmenellä. Parhaillaan teurastamo työllistää 140 henkilöä ja etsii juuri nyt 20 sesonkityöntekijää huhti-toukokuusta alkaen.
Outokummun seudulta on löytynyt hyvin vakituisia lihanleikkaajia ja teurastajia, mutta sesonkityövoima tulee pääasiassa Puolasta.
”Teurastustahti on 200 nautaa päivässä”, kertoo tehdaspäällikkö Timo Hakkarainen.
Uusi, keväällä käyttöön otettava 550 neliön navetta mahdollistaa ”puskuria” teurastustahtiin.
Toimitusjohtaja Hannu Kottonen HKScan-konsernista korostaa uudistusten parantavan myös naudanlihan laatua entisestään.
Navettainvestoinnissa panostetaan eläinten stressittömään siirtymiseen.
Kun uudistukset on tehty, työn tekoa tehtaalla voidaan laajentaa kahteen vuoroon, jos lihan kysyntä kasvaa.
Kottonen sanoo, että investoinnilla halutaan viestittää positiivista tulevaisuuden uskoa maatiloille.
”Toivomme, että maatilatkin uskaltavat investoida ja luottavat, että lihakarjalle riittää kysyntää. Elämme symbioosissa lypsykarjatilojen ja meijerien kanssa. Hoidamme omaa tonttiamme mahdollisimman hyvin, jotta koko ketju toimii”, Kottonen muistutti vieraillessaan tiistaina Outokummun teurastamolla.
Hänen ohjelmassaan oli myös tilavierailuita maakunnan lihatiloilla.
Suomen ja Baltian kuluttajaliiketoiminnan johtaja Samuli Eskola vakuuttaa, että tuottajat arvostavat sitä, että HKScan on paikallisesti lähellä tuotantoa. Outokumpuun eläimiä tuodaan laajasti Pohjanmaalta ja Kainuusta saakka.
Yhtiön tulevaisuuden näkymissä on myös naudanlihan sivutuotteiden nykyistä tehokkaampi hyödyntäminen: rasvat bioenergiaksi, nahkat Italiaan ja Kaukoitään, luut ja utareet lemmikkieläinruuaksi ja esimerkiksi nautojen sappikivet lääketeollisuudelle ebolalääkkeen valmistusmateriaaliksi.
Lihaksi eläimestä päätyy vain 40 prosenttia, joten 60 prosentille tavoitellaan lisäarvoa tulevina vuosina.
Outokummun teurastamolla lähti lihaa viime vuonna markkinoille 17 miljoonaa kiloa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


