Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Närpiön koeruuduissa etsitään nopeinta korianteria – "Pitkä kasvukausi on pahin pulma näin pohjoisessa"

    Korianteria on kasvatettu Närpiön koealoilla muutamana vuonna. Tavoite on löytää lajike, jonka kasvukausi olisi mahdollisimman lyhyt.
    Caraway Finland Oy:n tuotantojohtaja Mark Engelholm ja tehtaanjohtaja Dan Kjällberg vertailevat koeruutujen korianterikasvustoja Närpiössä.
    Caraway Finland Oy:n tuotantojohtaja Mark Engelholm ja tehtaanjohtaja Dan Kjällberg vertailevat koeruutujen korianterikasvustoja Närpiössä. Kuva: Johannes Tervo

    Närpiöläisellä pellolla on useita koeruutuja, joissa kasvaa korianteria.

    "Tähän on kylvetty saksalaista alkuperää olevaa siementä. Noiden ruutujen korianteri on peräisin kanadalaisista siemenistä", esittelee Caraway Finland Oy:n tuotantojohtaja Mark Engelholm.

    Korianteria on kasvatettu Närpiön koealoilla muutamana vuonna. Tavoite on löytää nopeimmin valmistuva korianteri. Lajike, jonka kasvukausi olisi mahdollisimman lyhyt.

    "Pitkä kasvukausi on pulma näin pohjoisessa. Korianteri vaatii valmistuakseen vähintään 120 vuorokautta", kertoo Caraway Finland Oy:n tehtaanjohtaja Dan Kjällberg.

    Korianteri kukki Närpiössä syyskuun alussa.
    Korianteri kukki Närpiössä syyskuun alussa. Kuva: Johannes Tervo

    Mitä aikaisemmin korianterin pystyy kylvämään, sitä parempi.

    "Kylvö on tehtävä toukokuun alussa, mieluusti ennen äitienpäivää", Kjällberg sanoo.

    Normaalivuosina korianterin voi puida lokakuussa.

    Engelholmin ja Kjällbergin mukaan Vaasan korkeus alkaa olla pohjoisinta Suomea, jossa korianterin kasvatusta kannattaa yrittää. Yksittäisiä poikkeuksia voi olla.

    "Tiedän Uudestakaarlepyystä viljelijän, joka pystyi korjaamaan sadon yhtenä vuonna. Se oli lämmin ja korianterille muutenkin suotuisa kesä", Kjällberg kertoo.

    Korianterin hehtaarisato Suomessa on yleensä 500 kilon tienoilla, lämpimänä kesänä ja suotuisana syksynä voidaan yltää tuhanteen kiloon.

    "Vuosi 2014 oli korianterille erinomainen. Silloin Säkylässä korjattiin korianteria 1 700 kiloa hehtaarilta", Kjällberg kertoo ennätyssadosta.

    "Suomessa korianterin hehtaarisato voi vaihdella nollasta kilosta 2 000 kiloon", hän määrittelee.

    Caraway Finland Oy:n tislaamon laitteisto soveltuu sekä kuminan että korianterin jalostukseen, Mark Engelholm kertoo.
    Caraway Finland Oy:n tislaamon laitteisto soveltuu sekä kuminan että korianterin jalostukseen, Mark Engelholm kertoo. Kuva: Johannes Tervo

    Caraway Finland ostaa tänä vuonna korianteria muutamalta suomalaiselta tuottajalta. Sopimukset kattavat 10–20 hehtaaria.

    Korianterialan lisääminen kiinnostaa yritystä.

    "Tavoite on, että ensi kesäksi saisimme viljelijöiden kanssa sopimukset 100–200 hehtaarin korianterituotannosta", Engelholm kertoo.

    Tänä vuonna koko Suomen korianteriala on noin 69 hehtaaria. Viime vuonna korianteriviljelyksiä oli Suomessa 64,5 hehtaaria. Tiedot ovat Ruokavirastosta.

    Purkissa on puitua ja kuivattua, lajittelematonta korianterin siementä vuodelta 2014. Pulloissa on kuminaöljyä ja korianteriöljyä (oik.).
    Purkissa on puitua ja kuivattua, lajittelematonta korianterin siementä vuodelta 2014. Pulloissa on kuminaöljyä ja korianteriöljyä (oik.). Kuva: Johannes Tervo
    Korianterin hehtaarisato Suomessa on yleensä 500 kilon tienoilla, lämpimänä kesänä ja suotuisana syksynä voidaan yltää tuhanteen kiloon. Vuosi 2014 oli korianterille erinomainen. Silloin Säkylässä korjattiin ennätyssato: 1 700 kiloa hehtaarilta.
    Korianterin hehtaarisato Suomessa on yleensä 500 kilon tienoilla, lämpimänä kesänä ja suotuisana syksynä voidaan yltää tuhanteen kiloon. Vuosi 2014 oli korianterille erinomainen. Silloin Säkylässä korjattiin ennätyssato: 1 700 kiloa hehtaarilta. Kuva: Johannes Tervo

    Kumina on Caraway Finlandin leipälaji. Korianteri on yrityksen toiminnan pieni sivupolku – ainakin toistaiseksi.

    "Tänä vuonna meillä on sopimukset kuminan tuotannosta 450 viljelijän kanssa. Yhteenlaskettu satoala on yli 7 000 hehtaaria", Engelholm sanoo.

    Caraway Finlandin sopimustuottajia on kautta maan lännestä itään ja etelästä pohjoiseen, tehtaanjohtaja Kjällberg sanoo.

    "Kuminan viljely onnistuu hyvin vielä Oulun korkeudella. Suurin osa sopimustuottajistamme on Pohjanmaalta."

    Yritys lajittelee ja pakkaa tuoretta kuminaa myyntiin. Osa sadosta voidaan pastöroida. Lisäksi yritys tuottaa kuminaöljyä tislaamalla.

    Samat menetelmät ovat käytössä korianterin jatkojalostuksessa.

    Korianteri kiinnostaa Caraway Finlandia myös kuminan suojakasvina. Yksivuotinen korianteri ja kaksivuotinen kumina voidaan kylvää samaan aikaan. Kumina antaa satoa vasta toisena vuonna. Korianterille ja kuminalle soveltuvat samat kasvinsuojeluaineet.

    Kuminan suojakasveina Närpiössä on korianterin lisäksi kokeiltu hernettä, härkäpapua ja useita viljalajeja.