
Espanjaa koettelee poikkeuksellisen kova kuivuus — oliiviöljyn hinta kolminkertaistui
Kaupoissa tilanne on näkynyt oliiviöljyn poikkeuksellisina hintoina. Litrahinnat ovat kivunneet kolmesta eurosta yhdeksään euroon.Andalusia, Espanja
Viljelijä Francisco Dominguez nauttii sateesta. Oliivipuiden sato on romahtanut pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi. Viime vuonna Espanjan kuivuus nousi maailman 10 kalleimman ilmastokatastrofin joukkoon. Kuva: Tuulikki ViiloSade yltyy.
Espanjan aurinkoa janoavat turistit siirtyvät tyytymättöminä sisätiloihin. On kuitenkin ainakin yksi ihmisryhmä, joka nauttii kelistä täysin siemauksin.
Tarjoan vieressäni seisovalle Francisco Dominguezille sateenvarjoa. Miesparan vaatteetkin näyttävät jo märiltä.
Dominiguez ei sateensuojasta välitä. Viljelijä haluaa tuntea virvoittavat pisarat, kastua kunnolla.
Kuivuus on jatkunut Andalusian alueella kuusi vuotta, joista viimeiset kaksi ovat olleet pahimpia. ”Tämä sade on kuin ihme”, Dominiguez sanoo.
Täällä Sierra Morenassa oliivipuiden sadot ovat pudonneet jopa 80 prosenttia.
Kaupoissa tilanne on näkynyt oliiviöljyn poikkeuksellisina hintoina. Litrahinnat ovat kolminkertaistuneet: kolmen euron pullo maksaa nykyisin yhdeksän euroa.
Tilanne on tehnyt oliiviöljystä houkuttelevan kohteen myymälävarkaille. Oliiviöljystä on tullut espanjalaisissa ruokakaupoissa kaikkein varastetuin tuote, uutisoi maaliskuussa the Guardian.
Jopa 200-vuotiaat oliivipuut ovat sinnitelleet Sierra Morenassa vuosia ilman kunnon sadejaksoja. Kuva: Tuulikki ViiloSateista huolimatta EDO:ssa, eli Euroopan komission ylläpitämässä kuivuuden seurantajärjestelmässä, Välimeren rannikon alue hehkuu yhä punaisena.
Tulossa on vielä kesä. Ja se voi olla kuuma.
Andalusiassa kuivuus on pahin 50 vuoteen. Alueen hallinto on investoinut 217 miljoonaa turvatakseen veden saannin.
Toimenpiteisiin kuuluu veden säästämisen edistäminen ja investoinnit Costa del Solin vesilaitokseen. Laitoksella vedestä poistetaan suolaa ja muita mineraaleja.
Costa del Solin laitoksen kapasiteetti tuplaantuu tämän vuoden aikana. Toimenpiteet takaavat vedensaannin ainakin kesän loppuun saakka.
Uusia laitoksia aiotaan rakentaa Fuengirolaan ja Esteponaan.
Puhdistetulla vedellä on kysyntää myös Almerian ”kasvihuonemereksi” kutsutulla alueella. Täällä kasvihuoneet levittäytyvät jopa 33 000 hehtaarille.
Kasvihuoneet ovat riippuvaisia pohjavesivarannoista, joita Sierra Nevadan vuoristosta laskeva lumien sulamisvesi keväisin täyttää.
Pohjavesialtaita on kaksi, joista ylempi on laadultaan heikompi: vesi on kasveille liian suolaista. Nyt siihen on kuitenkin jouduttu turvautumaan, sillä alemmassa vettä ei enää ole riittävästi.
La Gitanillan tilalla maaperän kosteutta ja avokadojen kastelutarvetta arvioidaan tensiometrin avulla. Kuva: Tuulikki ViiloSuola poistetaan erikseen vedenkäsittelylaitoksessa.
Barcelonassa kansalaisia ja turisteja on kehotettu säästämään vettä erilaisin kampanjoin.
Viime vuonna yhdellä Katalonian keskeisistä maatalousalueista suljettiin kastelu 50 000 hehtaarilta. Se ei ole täällä pikkujuttu, sillä Espanjassa monet viljelijät ovat riippuvaisia keinokastelusta.
Poimin pensaasta punertavan marjan. Se maistuu yllättävän hyvältä, vähän kirpakalta.
Toistaiseksi kahvin kaupallista tuotantoa on vain Kanariansaarilla, mutta tulevaisuudessa kahvia voidaan kenties tuottaa myös Andalusiassa.
Kaakaota, papaijoita, karambolaa... ISM La Mayroan tutkimuskeskuksen kasvivalikoima on kuin suoraan tropiikista. Mangot tulivat Espanjaan jo 80-luvulla Australiasta.
”Tämä on ainut paikka Euroopassa, jossa näitä kasveja voidaan kasvattaa ulkona”, kuvailee tutkija ja professori Iñaki Hormaza.
Espanjalla on tropiikkiin nähden selkeä kilpailuetu: Täällä ruiskutuksia tarvitaan vähemmän. Trooppisissa maissa korkea ilmankosteus lisää tautipainetta. Kuvassa papaijoja. Kuva: Tuulikki ViiloIlmastonmuutos ei ole päiväntasaajan kasveillekaan välttämättä ilon aihe ilonaihe.
”Tropiikin kasvit pitävät lämpimästä, mutta eivät kuumasta”, Hormaza sanoo. Kuivuus vuorostaan alentaa satoa.
Jotta voitaisiin tuottaa kilo avokadoja, tarvitaan täällä noin 700—800 litraa vettä.
”Omena tarvitsee suurin piirtein saman verran”, Hormaza huomauttaa. ”Sitä kuitenkin kasvatetaan alueilla, joilla veden puute ei ole ongelma.”
Avokadon kukinta alueella on aikaistunut Andalusian alueella keskimäärin 3 viikkoa, vaikka tavanomaisiakin keväitä vielä nähdään. Korjuuta La Gitanillan tilalla. Kuva: Tuulikki ViiloMyös tulvat ovat haitaksi. Avokado tarvitsee jatkuvasti vettä, mutta seisovalle vedelle se on herkkä.
Se mistä kasveille on etua, on talven minimilämpötilojen nousu. Nousu hyödyttää juuri esimerkiksi kahvia.
Vähäisen veden vaikutukset tunnetaan La Gitanillan avokadotilalla.
Tavoite on nyt optimoida veden käyttöä, kertoo viljelijä Jesus Medina. Tilalla on käytössä oma kaivo.
Tilalla viljellään sekä avokadoa että mangoa. Toistaiseksi avokado kannattaa paremmin, mutta Medina ennustaa mangon nousevan sen ohi.
Mango tarvitsee vain puolet siitä vesimäärästä mitä avokado, hän kertoo.
Kaikki mikä auttaa säästämään vettä on nyt Espanjassa kovaa valuuttaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




