"Rehut kannattaa tehdä maltilla, vasta sitten optimoida eläinmäärä"
Eläimiä ei pidä vähentää tuntuman, vaan laskelmien perusteella, muistuttaa ruokinnan erityisasiantuntija Jouni Rantala Pohjois-Savon Pro Agriasta.
Tavallista niukemmaksi jäävä säilörehusato ei ainakaan vielä ole lisännyt lehmien tai nautojen poistoja. Kuva: Markku VuorikariEnsimmäisen säilörehusadon niukkuus säikäytti valtaosan kotieläintuottajista rajusti.
"Ensireaktio oli, pitääkö lehmiä alkaa laittaa autoon, mutta pikaisten laskelmien jälkeen keskustelu kääntyi sen pohdintaan, mistä kootaan puuttuvia rehuyksiköitä", kertoo seosrehuruokinnan erityisasiantuntija Jouni Rantala Pro Agria Pohjois-Savosta.
Pääasiassa isojen, kasvavien tilojen parissa työskentelevä Rantala kertoo, että ratkaisuja haetaan tiloilla esimerkiksi luonnonhoitopelloista ja viljan korjaamisesta osittain kokoviljasäilörehuksi.
"Kukaan ei tietääkseni harkitse eläinmäärän vähentämistä, eikä ole epätoivoinen."
Monilla alueilla satoa saatiin vielä huomattavasti heikommin kuin Savossa.
Vaikeista tilanteista huolimatta Rantala toivoo tiloille malttia tehdä nyt rauhassa kaikki saatavilla olevat rehut mahdollisimman hyvin ja pienillä säilöntätappioilla.
"Syksyllä, kun kaikki on korjattu, katsotaan paljonko rehua tuli, lasketaan mihin se riittää ja optimoidaan eläinmäärä sen mukaan. Muutosten pitää perustua muuhun kuin tunteeseen", Rantala neuvoo.
Hän myös huomauttaa, että määrä ei kerro kaikkea. Ensimmäinen rehusato oli melko kuivaa ja laatu pääasiassa todella hyvä.
Rehuvajetta voi paikata osittain myös väkirehuprosenttia nostamalla ja jatkamalla kokoviljasäilörehua pienellä määrällä olkea. Mikäli eläimiä täytyy karsia, kannattaa se aloittaa hiehoista, Rantala ohjeistaa.
HK Scanin ja Atrian teurastamoilla ei ainakaan toistaiseksi näy merkkejä siitä, että tilat olisivat ryhtyneet pienentämään eläinmäärää rehun riittävyyden varmistamiseksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
