Luke selvitti broilerin- ja sianlihan jalanjäljet
Tuotteiden ympäristövaikutukset kiinnostavat yhä enemmän sidosryhmiä sekä Suomessa että kansainvälisesti.Sian- ja broilerinlihan ympäristökilpailukyky -hankkeessa selvitettiin suomalaisen sian- ja broilerinlihan hiili- ja vesijalanjälki.
Luken perjantaiaamuna julkaiseman tiedotteen mukaan hankkeen tavoitteena oli tuottaa sekä keskustelun että tuotannon kehittämisen tueksi tutkittua, Euroopan komission PEF-ohjeistuksen mukaista vertailukelpoista tietoa kotimaisen sian- ja broilerinlihan ympäristövaikutuksista.
”Tutkimuksessa saadut luvut tarjoavat vertailukelpoiset vaikutusarviot muihin tuoteryhmän arvioihin myös kansainvälisesti", tutkija Sanna Hietala Lukesta sanoo.
Vesiniukkuusvaikutus kuvaa tuotannon vedenkäytön vaikutusta suhteessa paikallisiin vesiresursseihin koko tuotantoketjun matkalla.
Tuotteiden ympäristövaikutukset kiinnostavat yhä enemmän sidosryhmiä sekä Suomessa että kansainvälisesti.
Kotimaisen tuotannon ilmastovaikutuksia on arvioitu aiemmin, mutta tuotanto ja arviointimenetelmät ovat ottaneet harppauksia eteenpäin.
Sian- ja broilerinlihan ympäristökilpailukyky -hankkeen toteutti Luonnonvarakeskus. Hanke on toteutettu yhteistyössä HKScanin, Atrian ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton kanssa. Hanketta ovat rahoittaneet näiden tahojen lisäksi maa- ja metsätalousministeriö Maatilatalouden kehittämisrahastosta sekä Luonnonvarakeskus.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


