EU kieltää täytettävät oliiviöljyastiat ravintoloissa
Kriitikot vertaavat päätöstä surullisenkuuluisaan kurkkudirektiivin. EU-komissio perustelee uusia sääntöjä kuluttajansuojalla ja hygienian parantamisella.BRYSSEL (MT) EU-komissio päätti viime viikolla uusista säännöistä, joiden mukaan ravintolat eivät saa jatkossa tarjoilla oliiviöljyä uudelleentäytettävistä pulloista tai kannuista. Myös oliiviöljyn alkuperämaa ja laatu täytyy olla näkyvillä.
Päätös on herättänyt tuoreeltaan valtavaa kritiikkiä ja sitä on verrattu muun muassa jo kumottuun kurkkudirektiiviin, joka sääteli myytävien vihannesten muotoa.
EU-komissio perustelee määräyksiä hygienian parantamisella ja kuluttajainformaation lisäämisellä.
Säännöillä halutaan myös estää huonolaatuisten öljyjen tarjoilu ja oliiviöljyn jatkaminen muilla öljyillä.
Uusia sääntöjä ovat ajaneet varsinkin oliiviöljyntuottajamaat Espanja, Italia, Kreikka ja Portugali. Määräykset ovat osa toimintaohjelmaa, jolla EU yrittää tuoda lisäarvoa oliiviöljyn tuotantoketjuun.
Ala on viime aikoina kärsinyt ylituotannosta ja matalista tuottajahinnoista. On epäilty, että uusilla säännöillä halutaan lisätä öljyn kulutusta, kun ravintola-asiakkaiden on pakko ostaa kokonainen pullollinen öljyä.
Asiasta päätettiin äänestyksen jälkeen maatalouden hallintokomiteassa. 15 jäsenmaata äänesti esityksen puolesta. Useimmat Pohjois-Euroopan maat Suomi mukaan lukien äänestivät vastaan.
Esityksen taakse eikä sitä vastaan syntynyt määräenemmistöä, joten toimivalta päätöksen tekemiseen jäi komissiolle.
Säännöt tulevat voimaan ensi vuoden alusta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

