Hankkija valtasi Raision jättämänaukon yksimahaisten rehuissa
Tomi Leandersson testaa pysyvätkö rehurakeet ehjinä vai jauhautuvatko ne helposti. Markku Vuorikari Kuva: Viestilehtien arkistoTURKU (MT)
Hankkija on kaksinkertaistanut Suomen Rehun sika- ja siipikarjarehujen valmistuksen Turun tehtaallaan. Tehdas on siirtynyt toimimaan ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä.
Tuotannon lisäys on seuraus Raision kesäkuussa tekemästä päätöksestä lopettaa sika- ja siipikarjanrehujen valmistus, kertoo johtaja Jukka Haikonen Hankkijalta.
Raisio perusteli päätöstään kesäkuussa myynnin pienentymisellä ja kannattavuuden heikentymisellä kireän hintakisan takia.
Myös syksyllä Raisio on seissyt päätöksensä takana. ”Päätös pienentää yhtiön riskejä nykytilanteessa, jossa Venäjä on rajoittanut sianlihan tuontia”, Raision toimitusjohtaja Matti Rihko sanoi elokuussa.
Myös hankkijalaiset sanovat, että rehujen valmistuksessa on ollut Suomessa aiemmin ylikapasiteettia.
Turun tehtaan pyöriminen vuorokauden ympäri ja tuotannon kasvu alentavat Hankkijan kustannuksia. Yhtiö laski sen myötä sika- ja siipikarjarehujen hintaa neljä euroa tonnilta keskiviikkona, kertoo myyntijohtaja Juhani Ruohonen.
Viljan hinnan romahtaminen on laskenut rehujen hintaa aiemmin tänä vuonna muutamia prosentteja.
Rehujen raaka-aineita Turkuun ostetaan nyt kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. ”Hankkija on merkittävä viljanostaja Varsinais-Suomessa”, Haikonen sanoo.
Hankkija on osa tanskalaista DLA-maatalouskauppaa. Muun muassa soijahankinnat hoidetaan koko DLA-ryhmälle yhdessä, jolloin saadaan hyötyä suurista määristä.
Siipikarjan rehuissa Hankkijan markkinaosuus oli viime vuonna 45 prosenttia ja sikojen rehuissa vajaa 50 prosenttia. Tänä vuonna osuus nousee molemmissa 60–70 prosenttiin. Muita valmistajia ovat esimerkiksi A-tuottajat ja Satarehu.
Työntekijöitä Turun tehtaalla on 25, joista viisi on palkattu tänä vuonna tuotannon kasvun takia.
Markkinaosuuden kasvun myötä on herännyt epäilyksiä, lopettaako Hankkija tuotekehityksen kilpailun vähetessä.
Tutkimusjohtaja Juhani Vuorenmaa sanoo tuotekehityksen jatkuvan.
”Tuotekehitys jatkuu. Varmin keino menettää markkina-asema olisi lopettaa tuotekehitys.”
Hankkija tekee tutkimusta muun muassa ranskalaisen Invivo-rehuyhtiön kanssa. Kansainväliseen yhteistyöhön ajaa muun muassa kotimaisen tutkimuksen vähyys MTT:n lopetettua sika- ja siipikarjatutkimuksen.
Hankkijan tuotekehitysbudjettia kasvatetaan ensi vuonna. Nyt yhtiöllä on kovat odotukset uudesta Progres -rehuparanteesta. Se on kokeissa parantanut broilereiden ja kalkkunoiden terveyttä ja tuottavuutta.
Yksi Progresin raaka-aineista on mäntyöljy. Pihkaa on käytetty vuosisatoja haavojen hoitoon. Hankkija on jalostanut siitä keinon eläinten ruokintaan.
Rehulle toivotaan kansainvälistä huomiota Euro Tier -messuilla Saksassa marraskuussa.
TUURE KIVIRANTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
