Sikatilallisia kannustettiinvaikuttamaan kuntavaaleissa
IKAALINEN (MT)
”Vetoan kaikkiin sikayrittäjiin ja yhteistyökumppaneihin, kysykää kunnallisvaaliehdokkailta julkisten hankintojen kilpailutuksesta”, kehotti Suomen Sikayrittäjien toiminnanjohtaja Ari Berg.
”Siinä vaiheessa on myöhäistä, kun on kilpailutettu ja päiväkodeissa ja sairaaloissa syödään tanskalaista ja brasilialaista lihaa”, hän jatkoi.
Berg puhui torstaina Atrian ja Sikayrittäjien sikaseminaarissa Ikaalisissa.
Kotimaisuuden lisäksi Berg korosti viestinnän merkitystä. Seminaariin oli kutsuttu sika-alaan perehtynyt toimittaja Elina Lappalainen.
Lappalainen kirjoitti viime vuonna Helsingin Sanomiin juttusarjan siantuotannosta. Sikayrittäjät myönsi lehdelle Vuoden sikateko 2011 -tunnustuspalkinnon kesällä.
”Kutsu tänne on hyvä osoitus siitä, että sika-ala on valmis vuoropuheluun kuluttajien kanssa”, Lappalainen tervehti yleisöä.
”Teillä on myös paljon tehtävää. Kasvatatte älykkäitä ja uteliaita eläimiä, pitäkää niistä hyvä huoli.”
Viikko sitten julkaistussa kirjassaan ”Syötäväksi kasvatetut” Lappalainen esittää muun muassa lihalle laatumerkkiä, joka takaisi sioille tavanomaista paremmat olot.
HK Ruokatalon johdosta Atrian varatoimitusjohtajaksi kesällä siirtynyt Ari Leija lupaili yhtiön panostavan tutkimukseen ja kehitykseen aiempaa enemmän. Leija uskoi myös viennin merkityksen kasvavan lähivuosina.
Atria palkitsi seminaarissa tehokkaimmat tuottajansa. Kolme parasta emakkotilaa vieroittavat yli 27 porsasta emakkoa ja vuotta kohti.
Palkinnon saivat Mats ja Maria Nyqvist Uusikaarlepyystä, Kenneth Linden saman paikkakunnan Karlsborgs Gård –tilalta sekä Navet Ab eli Lotta ja Christer Storfors.
Parhaina likasikaloina palkittiin Lauri Juola Kalajoelta, Petri ja Mari Penttilä Seinäjoelta sekä Jari ja Jaana Marttila Seinäjoelta. Näillä tiloilla siat lihoivat keskimäärin yli 970 grammaa päivässä.
Palkitun emakkosikalan Navet Ab:n Christer Storfors ei usko, että kuluttajat olisivat todella valmiita maksamaan eläinten hyvinvoinnista lisähintaa.
”Ruotsissa on ollut erilainen tuotantoidea jo vuosia, eikä siellä saada lisää katetta.”
HENRIK SCHÄFER
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
