Tapaksessa maistuvat maakunnan maut
Etelä-Pohjanmaan maakunta esittäytyy Helsingin Senaatintorilla Pikkuusen häjymmissä piroissa. Maakuntaa tehdään tunnetuksi esimerkiksi paikallisista tuotteista valmistetuilla pikkusuolaisilla.Helsingin Senaatintorin Pikkuusen häjympien pirojen epasravintola Epasteriassa tarjottavat pikkusuolaiset on valmistettu kokonaan eteläpohjalaisista raaka-aineista.
”Olemme saaneet tehdä kovasti töitä, jotta kaikki tarvittavat raaka-aineet on löydetty”, ravintolaa johtava keittiömestari Kimmo Köykkä kertoo.
”Jälkiruuan raparperi on yhden keittiömestarimme takapihalta. Samoin nokkoset olemme itse keränneet ja ryöpänneet. Muikut puolestaan ovat uineet Lappajärvessä.”
Osan epaksissa käytettävistä tuotteista ovat valmistaneet eteläpohjalaiset yritykset.
”Käytämme esimerkiksi Ilmajoen Makkaramestareiden makkaroita ja Juustoportin juustoja”, Köykkä luettelee.
”Ruuan kyytipoikana voi nauttia alajärveläisen Punaisen tuvan viinitilan tuotteita. Yksi erikoisimmista on koivunmahlasta valmistettu Kohina-mahlaviini.”
Idean epaksista sanoi ensimmäisenä ääneen Etelä-Pohjanmaan keittiömestarit ry:n puheenjohtaja Jani Unkeri .
”Meillä Etelä-Pohjanmaalla tehdään paljon ruokaa, mutta emme silti ole siitä ylpeitä. Meillä ei ole kovin vahvaa ruokakulttuuria”, Unkeri selvittää.
”Haluaisimme, että ihmisille tulisi Etelä-Pohjanmaasta mieleen jokin ruoka. Tähän epakset tähtäävät.”
Toinen syy epasten luomiseen on halu parantaa tapahtumaruokailua.
”Useissa tapahtumissa tarjolla on vain pyttypannua ja makkaraa. Monelle voisi maistua esimerkiksi festivaaleilla joku muukin”, Unkeri pohtii.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


