Pienet ruokayritykset kaipaavat lakineuvoja
Lainsäädännön monimutkaisuus tuottaa vaikeuksia varsinkin kaikkein pienimmille elintarvikeyrityksille. Niiden avuksi pitäisi kehittää nykyistä kattavampaa neuvontaa, esitetään tuoreessa selvityksessä.Pienet ja keskisuuret elintarvikeyritykset tarvitsevat runsaasti neuvontaa selviytyäkseen niitä koskevan lainsäädännön kiemuroista. Erityisesti ongelma koskettaa kaikkein pienimpiä yrityksiä.
Pk-yritysten tilannetta voitaisiin kohentaa neuvontaa kehittämällä, ehdottaa pienten elintarvikeyritysten tuntoja selvittänyt ryhmäpäällikkö Marjatta Rahkio Lihateollisuuden tutkimuskeskuksesta.
Rahkion selvitys oli maa- ja metsätalousministeriön ja maaseutuverkoston tilaama.
Tällä hetkellä yrittäjät näkevät tärkeimmiksi neuvojikseen valvontaa tekevät viranomaiset. Vaikka neuvonta osaltaan kuuluukin viranomaisten tehtäviin, muiden velvollisuuksien ohella viranomaisten resurssit eivät tahdo riittää täyttämään pk-yritysten neuvonnan tarvetta.
Epäkohdan korjaamiseksi Rahkion laatimassa selvityksessä ehdotetaan elintarvikealan omien järjestöjen neuvojille ja muille hankeneuvojille yhtenäistä elintarvikelainsäädännön koulutusta. Koulutus sisältäisi myös lainsäädännön tulkintaa, esimerkiksi ala-, tuoteryhmä- tai yrityskohtaisten hyvän käytännön ohjeiden laadintaa.
Koulutuksessa keskeiseksi asiaksi tulisi nostaa riskiperusteisuus.
Myös neuvonnan alueellisesta kattavuudesta pitäisi selvityksen mukaan huolehtia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


