Kaksi prosenttia Suomen viljasadosta on luomua
Puolet luomusadosta on kauraa. Luomutiloilla suositaan myös ruista, valkuaiskasveja ja seosviljaa.
Kasvukausikatsaus. Kylmäsen luomuviljatila. Maija Kylmänen tarkastelee ohran laatua. 29.7.2013 Liminka. Kuva Pekka Fali. Kuva: Pekka FaliSuomen viljelyalasta noin yhdeksän prosenttia on luomutuotannossa. Viljasadosta 2,2 prosenttia on luomua, Tiken (maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) tuore tilasto kertoo.
Luomuviljaa korjattiin tänä vuonna 90 miljoonaa kiloa, mikä on 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
Puolet luomuviljan sadosta, 46 miljoonaa kiloa, on kauraa. Sen tuotanto kasvoi viime vuodesta 7 miljoonaa kiloa.
Luomukauran keskisato oli 2 090 kiloa hehtaarilta. Tavanomaisesti tuotetulla kauralla hehtaarisato oli ennakkotietojen mukaan 3 490 kiloa.
Luomuohran tuotanto kaksinkertaistui edellisestä vuodesta 12 miljoonaan kiloon. Määrä on kuitenkin vain 0,6 prosenttia Suomen koko ohrantuotannosta.
Luomuvehnää tuotettiin 13 miljoonaa kiloa eli hieman edellisvuotta vähemmän. Pienempi määrä johtuu lähinnä viljelyalan laskusta. Luomuvehnän keskisato oli 2 140 kiloa hehtaarilta.
Luomurukiin tuotanto laski viime vuoden viidestä neljään miljoonaan kiloon. Sen keskisato, 1 350 kiloa hehtaarilta, oli huonoin moneen vuoteen.
Luomurukiin osuus koko ruissadosta on kasvanut. Nyt se oli 16 prosenttia Suomen koko ruistuotannosta.
Seosvilja on luomutilojen suosiossa. Valkuaiskasvia ja viljaa sisältävä luomuseoskasvusto tuotti tänä vuonna 11 miljoonan kilon sadon.
Härkäpavun luomuviljelyala pysyi viime vuoden lukemissa. Satoa saatiin lähes neljä miljoonaa kiloa. Luomusadon osuus oli 22 prosenttia härkäpavun kokonaissadosta.
Luomuhernettä korjattiin 1,6 miljoonaa kiloa. Sen osuus Suomen koko hernetuotannosta oli 15 prosenttia.
Luomuviljaa korjattiin myös tuoreviljana. Tuorevilja-ala oli runsas kymmenesosa luomuviljan kokonaiskorjuualasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
