ROK nopeasti käyntiin Lahdessa
LAHTI(MT)
Viime vuonna toimintansa aloittanut Lahden ruokaosuuskunta eli ROK on kotimainen esimerkki kumppanuusmaataloudesta. Osuuskunta aloitti toimintansa vuonna 2013. Sen päätavoite on yhteisöllinen ruuan tuottaminen.
”Idea syntyi samanhenkisten ihmisten kesken. Aikataulu perustamiselle oli erittäin nopea, johtuen erityisesti tukihaun päättymisestä. Helmikuussa aloitettu valmistelu realisoitui ensimmäisiin istutuksiin jo maaliskuussa”, kertoo Katariina Broman.
Osuuskunnan käytössä oleva vajaan hehtaarin pelto sekä kasvihuone on vuokrattu Aaltosen Puutarhalta. Osuuskunta myös työllistää yhden puutarhurin.
Pelto ja kasvihuone eivät olleet aktiivisessa tuotantokäytössä, joten vapaa kapasiteetti tuli näin hyödynnettyä.
”Kumppanuusmaatalous hakeutuu sinne missä normaali viljely ei toimi tai on väistynyt”, ROK:n puutarhuri Noel Bruder kertoi seminaariesityksessään.
Osuuspääoman ja satomaksun lisäksi osakkaat sijoittavat osuuskuntaan omaa työtä. Tehtävät jaetaan halukkuuden ja osaamisen mukaan. Töitä on tarjolla kirjanpidosta kitkemiseen.
Satokasveja oli ensimmäisenä vuonna yhteensä yli 30. Osuuskunta myi ensimmäisenä toimintavuonna 75 sato-osuutta, joiden kesken sato jaettiin. Tulevalle satokaudelle tavoite on 100.
Liian suuret lämmityskustannukset estävät tällä hetkellä ympärivuotisen viljelyn aloittamisen. Ongelmaan on haettu ratkaisua yhdessä Lahden ammattikorkeakoulun kanssa.
ROK:n toiminta huomioitiin heti ensimmäisenä vuonna, kun Lahden seudun ympäristöpalvelut myönsi osuuskunnalle Vuoden ympäristötekijä -tunnustuksen.
JUKKA LEHTINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
