Leikkuukorjuuta kestäviä tyrnilajikkeita luvassa 10 vuoden päästä
Tyrnin viljelyyn on luvassa uusia, leikkuukorjuun kestäviä lajikkeita noin kymmenen vuoden päästä, MTT:n tutkijaa lupaa.Lajikkeiden lisäksi kehitteillä on tyrnin koneellinen poiminta, kertoo tutkija Sanna Kauppinen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT).
Kauppisen mukaan tyrnin poiminta on saatava koneellistettua, jotta raaka-aineen kohtuuhintainen tuotanto on mahdollista.
Kotimaiset lajikkeet kestävät hyvin talvea ja tauteja, mutta niiden marjat ovat pieniä.
Ulkomaiset lajikkeet kestäisivät koneellista korjuuta, mutta ne eivät menesty suomalaisessa ilmastossa.
MTT:ssä tutkitaan leikkuukorjuu-menetelmää, jolla Saksassa korjataan kaikki tyrnisato. Ruotsissakin menetelmää on testattu hyvin tuloksin.
”On vain löydettävä sopivat lajikkeet”, Kauppinen kertoo. Niiden pitäisi pystyä tuottamaan usean kilon sadon joka toinen tai joka kolmas vuosi.
Lajiketestauksiin otetaan luonnonkantayksilöitä pitkin Pohjanlahden rannikkoa sekä muutamia venäläisten ja luonnontyrnien risteytyksiä.
Leikkuukorjuussa sato-oksat leikataan marjoineen ja pakastetaan. Sen jälkeen marjat, lehdet ja oksat erotellaan ravistelemalla ja seulojen avulla.
Leikkuumenetelmällä marjasatoa ei saada joka vuosi. Leikkauksessa menetetään uudet versot, jotka tuottaisivat satoa seuraavana vuonna.
Tyrniä viljellään Suomessa 200 hehtaarin alalla, josta lähes puolet on Etelä-Pohjanmaalla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

