Viljelijän kannattaa tuottaa vähemmän ja parempaa
Hyvätuuli Highland tuottaa vähemmän, parempaa ja sen verran arvokasta, että myös tuottaja saa palkkansa. Tehokkuus mitataan rahana, ei tuotemäärinä.
Pitkäkarvainen highlandkarja viettää seurallista naudan elämää laitumella ympäri vuoden. "Tilojen erilaiset pellot tasoittavat satovaihtelua", Esko Rissanen kertoo. Kuva: Rami MarjamäkiPIEKSÄMÄKI (MT)
Kolme pieksämäkseläistä emolehmätilaa tuottaa, jalostaa ja myy luomulihansa yhdessä. Tuottaja saa lihasta kaksin- tai kolminkertaisen hinnan.
Kesällä kaikki ovat työssä, talvikaudella vuorotellaan. Kaksi viikkoa on vapaata ja yksi työtä. Ehtii pitämään lomaakin.
"Olemme voineet pitää pinta-alat ja eläinmäärät pieninä. Tekemättä jääneet investoinnit ja särkymättä jääneet koneet vähentävät tuotannon riskejä", maatalousyrittäjä Esko Rissanen toteaa.
"Jätimme navetat rakentamatta ja keskityimme tuotekehitykseen."
Tuotteen pitää olla laatunsa hintainen. Moni asiakas ostaa mielellään kalleinta, kunhan se on todella hyvää.
Rissasen mielestä nyt tarvitaan työtä ja ideoita oikeudenmukaisemman ruokaketjun rakentamiseksi.
"Epäreilusta ketjusta olen hypännyt pois ja yllyttänyt muitakin tekemään niin."
Mitä pienemmällä pinta-alalla pystyy elättämään perheensä, sitä enemmän perheitä pystyy elämään maataloudella.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

