Karstulan Vahangalla rehunteko alkaa näillä näkymin juhannuksen jälkeen – lypsykarjatilalla toivotaan tasaisia vesisateita
Viljat kylvettiin aikaisin toukokuun puolivälissä.
Marko Mäkelä ja Taru Rautiainen toivovat, ettei enää tule pakkasöitä. Vielä kesäkuun alussa Vahangalla pakasti. Kuva: Jukka KoivulaKarstulan Vahangalla lypsykarjatilaa pyörittävät Marko Mäkelä ja Taru Rautiainen toivovat, että lähiviikkoina tulisi tasaisia vesisateita.
"Juuri nyt kasvukausi näyttää keskimääräistä heikommalta. On ollut niin kolea kevät ja vettä ei ole tullut juuri yhtään. Aika hyvin pilvet ovat meidät kiertäneet", Rautiainen kertoo.
Ensimmäisen rehusadon teko häämöttää jo parin viikon päässä.
"Juhannuksen jälkeen tällä tietoa aloitellaan tekemään ensimmäistä rehusatoa. Helteitä toki on luvattu, mutta tarvitseehan siihen sadettakin, että heinä kasvaa", Mäkelä pohtii.
Hautalan tilalla tehdään yleensä kaksi rehusatoa kasvukauden aikana.
Kaikki rehu menee parsinavetan 30 lypsylehmän sekä kylmäpihaton 25 hiehon ruuaksi.
Tilan reilusta 62 peltohehtaarista valtaosa on nurmella.
"Siinä on mukana laitumet ja säilörehunurmet", Mäkelä sanoo.
Lisäksi pelloilla viljellään ohraa ja kauraa.
"Viljat saatiin kyllä kylvettyä aikaisin toukokuun puolivälistä, ja muokattua pellot. Siinä ei ollut minkäänlaista ongelmaa."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
