Itä-Suomen lihavaliokunta: "Nyt on tartuttava kannattavuusongelmien ratkaisemiseen"
Itä-Suomen lihavaliokunta on huolissaan lihantuottajien jaksamisesta ja tuotannon voimakkaasta vähentymisestä heikoimmilla viljelyalueilla.
Kannattavuus ratkaisee lihantuotannon säilymisen Suomessa, Itä-Suomen lihavaliokunta viestittää. Kuva: Markku VuorikariTNS-Gallupin mukaan Itä-Suomessa naudanlihan ja sianlihan tuotanto vähenee 15 prosenttia vuoteen 2022 mennessä. Lampaanlihantuotanto kasvaa selvityksen mukaan 10 prosenttia, mutta tilaluku vähenee 15 prosenttia.
Itä-Suomen lihavaliokunta pitää tutkimustuloksia huolestuttavina, mutta odotettuina.
"Lihantuotannon kannattavuus on ollut heikkoa Suomessa pitkään. Tämä näkyy tuotannosta luopumisena, jatkavien ja investoineiden tilojen maksuvalmiusongelmina. Myös lihantuottajien jaksaminen on koetuksella", lihavaliokunta viestittää.
Tuotannon väheneminen johtaa naudanlihan omavaraisuusasteen tippumiseen nykyisestä 80 prosentista 60 prosenttiin. Lihantuottajat ilmoittavat suurimmaksi syyksi tuotannosta luopumiseen juuri heikon kannattavuuden.
Heidän mukaansa naudanlihantuotannossa tuotantoa laskee myös lypsylehmien määrän vähentyminen ja sitä kautta pienemmät vasikkamärät.
"Nyt on viimeistään tartuttava suomalaisen lihantuotannon kannattavuusongelmien ratkaisemiseen."
Lihavaliokunta ehdottaa kannattavuusongelmien ratkaisemiseksi kannattamattomien investointien jäädyttämistä, teollisuuden neuvotteluvoiman lisäämistä, uusien vientikohteiden löytämistä ja EU:n maatalouspolitiikan remonttia.
"EU-tukien on oltava heikoimmilla viljelyalueille korkeammat kuin suotuisimmilla alueilla. Tukiero tulee Suomessa arvioida myös itä ja länsisuunnassa sekä rakentaa pohjoisen tuen aluejako uudestaan. Maataloustuen saamisen edellytyksiin on palautettava ehto markkinalähtöisestä viljelystä."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
