Pötsin toimivuus mukaan lypsylehmän ruokinnan suunnitteluun
Hankkija tarjoaa asiakastiloilleen uutta tapaa tehostaa lypsylehmien ruokinnan suunnittelua. Mukaan otetaan niin sanottu IFE-arvo, joka kuvaa pötsin toiminnan tehokkuutta.
IFE tulee ranskan kielen sanoista indice de fermentation eli pötsin käymisindeksi. Sen on kehittänyt Suomen Rehun ranskalainen yhteistyökumppani InVivo NSA -yhtiö.
Hyvin tuottavan lehmän ruokinnassa ei riitä, että rehussa on sopivasti energiaa, valkuaista, kivennäisiä ja muita ravintoaineita. Annoksen pitää lisäksi sulaa pötsissä sopivalla nopeudella.
Jos pötsin sisältö hajoaa liian hitaasti, pötsi täyttyy ja lehmän syöntikyky alenee. Energia ei riitä ja maidontuotanto heikkenee. Lehmä laihtuu ja sille tulee hedelmällisyysongelmia.
Rehun liian nopea sulaminen taas alentaa pötsin pH:ta eli happamoittaa pötsiä. Kuidun sulatus heikkenee, sonta on löysää ja siinä on sulamatonta rehua. Syönti vähenee, maidontuotanto laskee ja maidon rasvapitoisuus alenee, lehmä laihtuu ja hedelmällisyys heikkenee.
Nykyinen rehuarvojärjestelmä ei ota huomioon esimerkiksi eri tärkkelyslajien sulamisnopeutta, Hankkijan kehityspäällikkö Pirjo Hissa sanoo.
Vehnän tärkkelyksestä sulaa pötsissä tunnissa 60 prosenttia. Ohralla vastaava arvo on 39 ja maissilla vain 9 prosenttia. Pötsin kannalta on siis väärin, jos kaikkia tärkkelyslajeja kohdellaan ruokintasuunnitelmassa samalla lailla.
Myös esimerkiksi viljan käsittely vaikuttaa sulamisnopeuteen. Litistetty vilja sulaa hitaammin kuin jauhettu.
Suomen Rehu tarjoaa rehuasiakkailleen kotoisten rehujen sekä kokonaisruokinnan IFE-arvojen tulkinnan.
Täydennysrehuista etsitään tuote, jonka avulla pötsin toimivuus saadaan parhaimmilleen.
Hankkijan tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Juhani Vuorenmaa toteaa, että kireässä taloustilanteessa moni tila pyrkii alentamaan rehukustannustaan. Se saattaa johtaa päinvastaiseen lopputulokseen: maidontuotanto saattaa laskea niin paljon, että ruokintakustannus maitokiloa kohti nousee.
”Tässä taloustilanteessa tiloilla ei ole varaa siihen, että lehmän pötsi ei toimi kunnolla”, Vuorenmaa sanoo.
”Kun pötsi toimii, lehmä voi hyvin, syö hyvin, hyödyntää kotoiset rehut tehokkaasti ja tuottaa maitoa tehokkaasti ja taloudellisesti.”
Satu Lehtonen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
