"Herne on tämän kasvukauden voittaja, härkäpapu kärsii kuivuudesta" – ensi vuodelle odotetaan härkäpavun viljelybuumia
Herneen viljelyala kasvoi tänä vuonna reilusti, ja myös sadosta odotetaan hyvää. Tämä parantaa rehujen kotimaisuusastetta.
Rehuteollisuuden raaka-aineeksi kelpaavat kaikki Suomessa viljeltävät vihreät ja keltaiset hernelajikkeet. Kuva: Hanna KoikkalainenRehuviljoista ohra ja vehnä ovat kärsineet paikoin etenkin savimailla pahasti kuivuudesta tänä kesänä. Herne sen sijaan näyttää selvinneen olosuhteista tälläkin kertaa voittajana, arvioi A-Rehun viljakaupasta vastaava hankintapäällikkö Taneli Marttila.
"Tietenkään ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa, mutta tällä hetkellä hernekasvustot näyttävät tosi lupaavilta", Marttila toteaa.
Herne on kasvanut reilusti myös korkeutta. "Niillä, jotka eivät ole käyttäneet korrenvahvistusta, kasvustot ovat todella korkeita ja lakoontumisen riski olemassa, etenkin jos siementä on kylvetty liikaa hehtaaria kohden."
Härkäpapukasvustot sen sijaan ovat jääneet kuivuuden vuoksi monilla alueilla melko mataliksi. "Nyt ne ovat ottaneet sateista hieman vauhtia ja lisänneet kukintoja sekä palkoja, mutta pääasiassa mahdollisuudet hyvään satoon on jo menetetty."
Rypsi ja rapsi ovat monilla tiloilla kärsineet tuholaisista ja kuivuudesta niin pahasti, että satoa on menetetty selvästi. "Satonäkymät ovat tosi vaihtelevat", Marttila toteaa.
Kaurasta hän odottaa melko hyvää satoa.
A-Rehu on viime vuodet pyrkinyt hyvin aktiivisesti lisäämään kotimaisen valkuaisen viljelyä. Nyt työ alkaa tuottaa tulosta.
"Herneen viljelyala on kasvanut tänä vuonna kaksinkertaiseksi viime vuoden pinta-alaan verrattuna. Samalla viljelysopimusten määrä on moninkertaistunut", Marttila kertoo tyytyväisenä.
Innostus on Marttilan mukaan vahvinta Koskenkorvalla sijaitsevan rehutehtaan lähiseudulla, mutta herneen viljely on lisääntynyt selvästi myös muualla maassa.
Viljelysopimuksia tehdään edelleen puintien alkuun asti. A-Rehu ostaa raaka-aineeksi kaikkia muita Suomessa viljeltäviä hernelajikkeita, paitsi ruskeaa hernettä.
"Ruokateollisuuteen kelpaa vain ehjä vihreä herne, rehuksi myös keltaiset lajikkeet ja rikkinäiset herneet, koska kaikki jauhetaan joka tapauksessa. Riittävän kuivaa ja homeetonta pitää tietysti olla."
Ensi vuodelle Marttila ennustaa härkäpavun viljelyn mullistusta, kun siemenmarkkinoille tulee uusi haitta-aineeton lajike.
"Odotukset ovat kovat, uskon että siitä tulee buumi. Uutuus sopii myös broilerien ja pienten porsaiden rehuun toisin kuin nykyiset. Tämä mahdollistaa esimerkiksi atrialaisten broilereiden täydellisen soijattomuuden."
Nyt viljeltävissä lajikkeissa on visiinia ja konvisiinia, jotka ovat haitallisia yksimahaisille, kuten sioille ja siipikarjalle.
Atrian tytäryhtiö A-Rehu pyrkii olemaan edelläkävijä suomalaisen kotieläinketjun soijattomuudessa. "Kotimaisen valkuaisen viljely vastaa kysyntään ja on kansantaloudellisesti järkevää. Lisäksi se hyödyttää viljelijöitä viljelykierron kautta parantamalla maan kasvukuntoa."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
