Maatalous

Huijarit hyötyvät Italian koronakauhusta – huhu väittää kissojen ja koirien levittävän virusta, ja niille myydään nyt kalliita testejä

Maidon haku ja rehun toimitukset rajoitusalueille toimivat, mutta viljelijät pelkäävät mainehaittaa.
Stina Haaso
Italiassa koronaviruksen pelätään nakertavan maataloustuotteiden mainetta.

Euroopan koronaviruskeskittymä on tällä hetkellä Italiassa.

"Ihmiset ovat siellä kauhuissaan, sillä media lietsoo pelkoa", kertoo MTK:n vientijohtaja Thimjos Ninios. "Etelä-Euroopassa tällainen ylireagointi on tyypillistä."

Ninios on opiskellut eläinlääkäriksi Italiassa ja seuraa maan tapahtumia edelleen tiiviisti lehtien avulla ja pitämällä yhteyttä italialaisiin tuttaviinsa.

"Eilen soittelin kaverille, joka kanssa opiskelin samaan aikaan. Hän kertoi, että yksi entinen opiskelukaverimme on lähtenyt hyötymään tilanteesta."

Yksi Italiassa levinneistä perättömistä huhuista väittää, että kissat ja koirat levittävät koronavirusta.

"Tämä kollegamme on muka kehittänyt pikatestin koronaviruksen havaitsemiseksi kissoista ja koirista. Moni tietämätön ihminen on lähtenyt tutkituttamaan eläimiään noin 50 euron korvauksesta."

"Tämä antaa kuvan siitä, miten huhut jylläävät ja mihin ihmiset ovat valmiita."

Ninios itse toteaa, ettei moinen toiminta todellakaan sovi eläinlääkärin etiikkaan.

Huolissaan ovat myös maidontuottajat Pohjois-Italian virusrajoitusalueilla.

"Toistaiseksi voimassa on poikkeusasetus, jonka mukaan maito voidaan kerätä tiloilta ja rehua toimittaa", Ninios kertoo.

Eniten tiloilla huolestuttaa se, että ihmiset eivät pääse liikkumaan. "Jos joku viljelijä on jäänyt rajoitusalueen ulkopuolelle, hän ei pääse takaisin, eivät myöskään työntekijät. Eläinlääkäriäkään ei saa alueen ulkopuolelta."

Ninios ei usko tilanteen pahenevan. "Pikemminkin Italiassa on alettu keskustella siitä, että liikkumisrajoituksia alettaisiin vähitellen helpottaa."

Moni pelkää myös mainehaittaa.

"Enemmän kuin virus, meitä pelottaa tilojen tulevaisuus. Jos eristys jatkuu viikkoja, viruksen leima tuhoa maidon ja lihan maineen, sanoo maidontuottaja Basilio Recagni La Repubblica -lehdelle.

Hän ennustaa, että satoja Lodigianon alueen tiloja saattaa pyyhkiytyä pois.

Recagni asuu Cascina Campolungossa, keskellä eristettyä aluetta, missä kaikki liikkuminen alueelle tai sieltä pois on kielletty. Alueella on noin 500 maatilaa.

Cia-Agricoltori Italiani -lehti toteaa, ettei virus sinänsä vaaranna maidontuotantoa. Haittaa syntyy lehden mukaan ennen kaikkea median vastuuttomasta asian paisuttelusta.

Il Corriere -lehti arvioi, että maataloustuotteiden vienti vähenee viruksen takia. Eniten kärsii kuitenkin maaseutumatkailu.

Lue lisää